A Seychelle-szigetektől a Mozambik és Dél-Afrika partjainál fekvő Delagoa régióig a zátonyrendszereket az a veszély fenyegeti, hogy a 2070-es évekre elpusztulnak, amely nem csupán környezetvédelmi szempontból tragikus, hanem emberek százezreinek megélhetése válhat bizonytalanná - írja a The Guardian

A Nature Sustainability című folyóiratban közzétett tanulmány az Indiai-óceán nyugati részén található 10 ország korallzátonyait vizsgálta és kiderült, hogy a vízhőmérséklet emelkedése miatt egyre gyakrabban kifehérednek a korallzátonyok ( amely a számukra kedvezőtlen "túl meleg" vízre adott stresszreakció).

 

 

 

A Madagaszkár keleti és déli részén, valamint a Comore-szigeteken található zátonyok a kritikusan veszélyeztetett kategóriába kerültek.

A Seychelle-szigetek északi részén és az egész kelet-afrikai partvidéken található zátonyok az összeomlás szélén állnak, mivel a túlhalászás megváltoztatja a tengeri élővilág egyensúlyát, és elősegíti a különböző algák felhalmozódását, amelyek elnyomhatják a korallokat.

David Obura, a tanulmány vezetője elmondta, hogy bár a korallzátonyok globális hanyatlása 1950-óta komoly probléma, az egyes régiókra vonatkozó specifikus értékelések most nyertek igazán értelmet. 

"Egy zátony összeomlása azt jelenti, hogy igaz a pusztulás ellenére ott találhatunk majd néhány fajt, de ők már nem lesznek képesek új zátonyok építésére. Minden, amit az -egészséges- korallzátonytól kapunk, a turizmus, a halászat, különösen az alacsony jövedelmű háztartások és közösségek számára - veszélybe kerül és az idegenforgalmi ágazat hatalmas Kelet-Afrikában" - mondta Obura.