Sanghaj Kína legsúlyosabb Covid-19 járványa ellen küzd, amióta a vírus 2019 végén először jelent meg Vuhanban, és 25 millió lakosa továbbra is nagyrészt zárlat alatt van, bár a héten egyes területeken részben enyhítették a korlátozásokat. A rendkívül fertőző omikron-változat terjedésének megállítására irányuló szélesebb körű korlátozások logisztikai és ellátási lánc zavarokhoz vezettek, amelyek egyre nagyobb gazdasági áldozatokat követelnek, és fokozzák azokat a várakozásokat, hogy a kínai központi bank hamarosan további ösztönző intézkedéseket fog bejelenteni – írja a Reuters.

Mint arról korábban írtunk, Kína teljes elzárkózásra épülő stratégiája lényegében egyes régiók teljes gazdasági leállásával járnak. Ez bizonyos szempontokból segíti a világgazdaságot, mert az orosz-ukrán-háború miatti fojtogató nyersanyaghiány közepette kiesik a világ legnagyobb alapanyag-felvásárlójaként ismert Kína, ami kínálati növekedést jelent. Közben az alkatrészellátás, valamint a szállítási láncok megszenvedik a helyzetet, mert a lezárások miatt az áruforgalom is visszaesik.

A Gavekal Dragonomics április 7-i tanulmánya szerint Kína 100 legnagyobb GDP-jű városa közül 87-ben vezettek be valamilyen karanténkorlátozást. Mindez egyre több területen hoz valamilyen ellátási problémát a világon. 

Csak ne zárnának be mindenkit

A sanghaji lakosok eközben a közösségi médiában adtak hangot csalódottságuknak, amiért nehezen jutnak elegendő élelemhez, és amiért Kína politikája szerint mindenkit, akinél pozitív a teszt, akár tüneteket mutat, akár nem, központi karanténba kell zárni, ahol sokan panaszkodtak a rossz körülményekre.

A politika megváltoztatására vonatkozó reményeket ébresztve szerdán a Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ a közösségi médiában közzétett egy útmutatót az otthoni karanténról. A hatóság útmutatója, miszerint az otthoni karanténnak egy jól szellőző, maszkokkal, fertőtlenítőszerrel és egyéb felszereléssel ellátott szobában kell lennie, felcsillantotta a reményt, hogy a központi karanténszabály enyhülhet. De közben a hatóságok nem adtak ki tájékoztatást arról, hogy mely lakosok maradhatnak otthon a központi elzárás helyett.

Az is a lazítás ellen szól, hogy szerdán Hszi Csin-ping a dél-kínai Hainan-szigetre tett látogatása során kijelentette, hogy Kínának ragaszkodnia kell a szigorú Covid-tisztítási politikájához, amíg a globális járvány továbbra is nagyon súlyos, és azt ígérte a zárlatot elszenvedőknek, hogy a kitartásuknak hála végül győzhetnek. Jelezte, hogy nem lesz azonnali szemléletváltás a világjárvány elleni védekezési intézkedésekben, és az országnak ragaszkodnia kell a megközelítéséhez, amely szinte teljesen lezárta Kína határait a nemzetközi utazások előtt, és nem lazít a megelőzési intézkedéseken.

Hszi megjegyzései több, a közelmúltban megjelent állami médiacikket követnek, amelyek Kína agresszív koronavírus-stratégiáját támogatják, még akkor is, amikor a sanghaji lakosok a korlátozások alatt sanyargatják magukat.

Csütörtökön Sanghaj az előző napi rekordot jelentő 2573 tünetmentes esetet jelentett, szemben az egy nappal korábbi 1189-cel, míg a tünetmentes esetek száma 25146 volt, szemben a 25141-gyel.