Két vezető német közgazdász professzor, Clemens Fuest és Rudolf Hickel úgy véli, Németországnak támogatnia kell az európai stabilitási eszköz (EFSF) tőkéjének és hatáskörének bővítését - amit a második görög segélycsomag részeként az eurózóna vezetői július végi csúcsértekezletükön határoztak el -, de Görögország olyan érzékeny helyzetben van, hogy tartozásainak átalakítása elkerülhetetlen - jelentette a Süddeutsche Zeitung. A szakértőket meghallgatja a parlament költségvetési bizottsága, amely a második görög segélycsomagról szóló jövő hét csütörtöki szavazás előkészítésén dolgozik.

Hickel becslése szerint Athén csak úgy szabadulhat meg visszafizethetetlenné hízott adósságától, hogy hitelezői elengedik görög kötvényeik könyv szerinti értékének 40 százalékát. Ez ellentétben van a júliusi megállapodás becslésével, ugyanis abban az szerepel, hogy a görög állampapírokat birtokló bankok önkéntes vállalással mintegy 21 százalékos értékvesztés árán cserélhetik hosszabb futamidejű, kedvezőbb - eurózónás - garanciákkal kínált kötvényekre papírjaikat.

A bizottság a szakértők mellett meghívta ülésére Kalus Reglinget, az EFSF elnökét és Jens Weidmannt, a Bundesbank elnökét is. A meghallgatások célja az, hogy megfelelő érvekkel bocsássák szavazásra a második görög csomagot, azaz például meggyőzzék a támogatás szükségességéről azokat a kormánypárti képviselőket, akik nem ígérik biztosra szavazatukat. A koalíciós pártok politikusai alapvetően a dél-európai országokat támogató kormánypolitikát okolják azért, hogy egymás után veszítik el a helyi választásokat, legutóbb a hét végén például Berlinben.

Eközben Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter és a Nemzetközi Valutaalap is fokozta a görög kormányra nehezedő nyomást. Schäuble vasárnapi interjújában figyelmeztette Athént, hogy ne legyenek illúziói vállalt kötelezettségei teljesítésével kapcsolatban, azaz pontról pontra végre kell hajtania azokat. Ugyanezt mondta Bob Traa, az IMF görögországi missziójának vezetője: Görögországnak teljesítenie az első EU-IMF hitel részeként vállalt ígéreteit, mindenekelőtt javítania kell az adóbeszedés hatékonyságát, hogy megkapja a csomag következő - nyolcmilliárd eurós - részletét.