A lengyel jegybank kedden 50 bázisponttal 2,75 százalékra emelte az irányadó zloty-kamatot. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.

A lengyel jegybank sorban az ötödik alkalommal emelte meg az irányadó kamatot a mostani, februári ülésen. Tavaly októberben 40 bázisponttal, novemberben 75 bázisponttal, decemberben 50 bázisponttal, majd januárban ismét 50 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot a lengyel jegybank.

Az előző, januári kamatdöntő ülés óta a jegybank kormányzója Adam Glapinski már több alkalommal is jelezte, hogy az idén 3-4 százalékot is meghaladó jegybanki alapkamat alakulhat ki, mivel a gazdasági növekedés lendületes üteme lehetővé teszi az inflációs nyomás kamatemeléssel történő ellentételezését.

Decemberben 8,6 százalékos infláció alakult ki Lengyelországban, 2000 novembere óta a legmagasabb. A jegybank 2,5 százalék plusz-mínusz egy százalékpontos sávban tűzte ki a saját inflációs célját. A lengyel gazdaság 2021-ben a piaci várakozásokat meghaladó mértékben, 5,7 százalékkal növekedett.