Az euróövezeti állam- és kormányfők idén nyáron döntöttek arról, hogy 100 milliárd euróig terjedő összegben támogatja az állandó euróövezeti mentőalap, az ESM a spanyol bankok feltőkésítését. Számos spanyol bank az ingatlanpiaci buborék összeomlása miatt került csőd közeli helyzetbe.

A Bankia, az NCG Banco, a Catalunya Banc és a Banco Valencia összesen 37 milliárd eurónyi tőkeinjekciót kapnak, miközben ezen bankok kötvénytulajdonosai veszteséget kényszerülnek majd elszenvedni - ismertette a program végleges változatát szerdán Joaquín Almunia versenyügyi biztos szerdán.

A most részletezett bankmentés a legnagyobb ilyen európai akció azóta, hogy a válság hajnalán, 2007 közepén a német IKB Bankot kimentették. "A bankok átstrukturálásának jóváhagyása új mérföldkő az euróövezeti államok és Spanyolország között megkötött egyetértési nyilatkozat végrehajtásában" - fogalmazott az európai biztos.

Az európai politikus tájékoztatása szerint a Banco Valenciát a Caixabanknak értékesítik, míg a másik három banknak az elkövetkező öt év során több mint 60 százalékkal kell csökkenteniük mérlegfőösszegüket. Az így államosított bankoknak ezen kívül akár bankfiókjaik felét is be kell majd zárniuk - tette hozzá Almunia.

Az átstrukturálás idejére bérplafont vezetnek be a bankoknál, ahogy tilos lesz ezeket a pénzintézeteket felvásárolni, és kötvényeikre nem történhet kuponkifizetés sem. Így a hibrid- és alárendelt kötvények tulajdonosai mintegy 10 milliárd eurós veszteséget kényszerülnek elszenvedni - mondta Almunia.

A Bankia - amely piaci tőkeértékét tekintve a negyedik legnagyobb spanyol bank - már szerdán közölte a rá vonatkozó átalakítási kötelezettségeket. A társaság 39 százalékkal csökkenti bankfiókjainak számát, és mintegy 50 milliárd eurónyi eszközértéktől szabadul meg a létrehozandó spanyol állami "rossz bank" által. A társaság részvényesei mintegy 10,7 milliárd euró értékben járulnak hozzá a feltőkésítéshez, míg a kötvénytulajdonosok 4,8 milliárd eurós leírásra kényszerülnek. A bankház ezenkívül 6 ezer munkavállalót bocsát el.

Így a Bankia már jövőre nyereséges lehet, és - tervei szerint - nettó nyeresége 2015-re elérheti az 1,2 milliárd eurót. A társaság 2014-ig biztosan nem fizet osztalékot.

Almunia szerdán arról tájékoztatott, hogy további spanyol bankok esetleges feltőkésítéséről december 20-án döntenek.