Mindannyian, ha képesek vagyunk rá, álljunk ki, és küldjünk félreérthetetlen jelzést Ukrajnának és a világnak

- sürgette Biden a demokratákat és a republikánusokat kongresszusi beszédében.

Az adók, a szavazati jog és az amerikai lakosság számára fontos fegyvertartási jog miatt mélyen megosztott törvényhozók együtt álltak ki, hogy megtapsolják Ukrajnát, sokan ukrán zászlókat lengettek és éljeneztek a képviselőház üléstermében. A kongresszus több női tagja a zászló sárga és kék színeit viselte.

Biden ki is használta, hogy viszonylagos egység van a szenátorok és képviselők között Ukrajna ügyében, ezért beszéde jó részében az ország orosz inváziójával foglalkozott, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnököt támadta.

Putyinnak fogalma sincs, mi következik - mondta Biden a Kreml vezéréről.

Biden az elnökségének új lendületet akart adni a mostani beszédével, miután az első hivatali évét gyors gazdasági növekedés és új programokra szánt dollárbilliók jellemezték, de 40 éve a legmagasabb infláció és egy elhúzódó koronavírus-járvány határozta meg a politikus megítélését. A támogatottsága csak 40-45 százalék közötti, ami alig múlja felül Donald Trump elsőéves teljesítményét.

Biden most kihasználta a lehetőséget, hogy úgy megvilágításba helyezze gazdasági programját, megnyugtassa az aggodalmaskodó amerikaiakat. A beszéde a Demokrata Pártnak is fontos volt, mivel a novemberi kongresszusi választásokon - a jelenlegi mérések szerint - sok helyet veszíthetnek el a két házban.

A mindkét párt által közösen kiadott ováció a hagyományokhoz való visszatérést jelentette Washingtonban. Két évvel ezelőtt Nancy Pelosi képviselőházi elnök annyira felháborodott Donald Trump akkori elnök azon állításán, hogy beszédében megvédi az egészségbiztosítást, hogy a háta mögött darabokra tépte a szövegmásolatát.

"Az Unió helyzete erős - mert önök, az amerikai nép erős" - mondta Biden. "Ma erősebbek vagyunk, mint egy évvel ezelőtt" - tette hozzá.

Hónapok óta először a kongresszusi képviselőknek nem kellett maszkot viselniük az ülésteremben a járvány elleni védekezés érdekében, ami látványos siker szimbolúma lehet: a nép azt látja, hogy Biden ígérete, hogy leszámol a járvánnyal, kezd megvalósulni.

 

 

 

A CNN által a beszédet figyelők körében végzett gyorsfelmérése szerint 41 százalék nagyon pozitívan, 29 százalék inkább pozitívan és 29 százalék negatívan reagált.

Oroszország ukrajnai inváziója próbára tette Biden képességét, hogy gyorsan reagáljon az eseményekre anélkül, hogy amerikai erőket küldene harcba, és vezesse a Nyugat válaszát az Oroszországgal való tárgyalásokat, majd a szankciós fellépéseket. A hidegháború 30 évvel ezelőtti vége óta a legfeszültebb helyzetben kellett vezetni az Egyesült Államokat.

Az USA és szövetségesei kíméletlen szankciókat léptettek életbe Oroszország gazdasága és pénzügyi rendszere, maga Putyin és oligarcháinak belső köre ellen. Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok más nemzetekhez csatlakozva kitiltja az orosz járatokat az amerikai légtérből - írja a Reuters.

A válság miatt Biden, akinek tavalyi kaotikus afganisztáni kivonulása erős kritikákat váltott ki, kénytelen volt átformálni beszédét, hogy az amerikaiak összefogására összpontosítson a Moszkva megbüntetésére és Kijev támogatására irányuló globális erőfeszítések esetében.

Putyin jó célpont lett

Putyint vette célkeresztbe, mondván, hogy a Kreml vezetője súlyosan elszámította magát az események alakulásával, és hogy most Oroszország gazdasága hanyatlik, és egyedül Putyin a hibás.

Azt hitte, hogy bevonulhat Ukrajnába, és a világ megfordul. Ehelyett egy olyan erőfallal találkozott, amelyet nem is képzelt. Az ukrán néppel találkozott

- mondta, majd arról beszélt, hogy "Zelenszkij elnöktől kezdve minden ukránig, a rettenthetetlenségük, a bátorságuk, az elszántságuk inspirálja a világot"."

Biden az orosz válság által súlyosbított növekvő inflációval küzd, és a republikánusok támadták, azzal vádolva őt, hogy hagyta kicsúszni a kezéből az irányítást. Felszólította a vállalatokat, hogy több autót és félvezetőt gyártsanak az Egyesült Államokban, hogy az amerikaiak kevésbé függjenek az importtól.

Az este nem volt mentes a pártosodástól sem: két szélsőjobboldali republikánus törvényhozó, Lauren Boebert és Marjorie Taylor Greene azt kiabálta, hogy "építsük meg a falat", hogy kifejezzék nemtetszésüket Biden bevándorlási politikájával kapcsolatban. De válaszul egy demokrata törvényhozó annyit kiabált neki vissza, hogy "ülj le!".

Maga Biden némi kritikát fogalmazott meg pártja progresszív politikájával szemben, amely a fekete férfiak rendőrgyilkosságait bírálja, mondván:

A válasz nem az, hogy nem támogatjuk a rendőrséget. Hanem a rendőrség finanszírozása. Finanszírozzuk őket. Finanszírozzuk őket. Finanszírozzuk őket erőforrásokkal és képzéssel... hogy megvédjék a közösséget!

Eközben Joe Manchin, a nyugat-virginiai demokrata, aki felelős Biden Build Back Better infrastrukturális fejlesztési tervének blokkolásáért, az egész beszédet a republikánusokkal együtt ülve töltötte az ülésteremben.

De Biden mellett álltak az adatok: a gazdaság gyorsabban nőtt, mint 1984 óta bármikor, 6,6 millió munkahelyet teremtett, a kormány több százmillió Covid-19 vakcinát osztott ki, és ő jelölte az első fekete nőt a Legfelsőbb Bíróságba, Ketanji Brown Jacksont.

Biden és demokrata párttársai azzal a kilátással néznek szembe, hogy a november 8-i időközi választásokon elveszítik az amerikai képviselőház és szenátus feletti ellenőrzést. Biden népszerűségi mutatóinak emelkedése segíthet megelőzni ezt, és megerősítheti esélyeit arra, hogy megvalósítsa a tervét.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.