Joe Biden amerikai elnök felszólította az Ukrajnában maradt amerikai állampolgárokat, azonnal hagyják el az országot, az elnök az orosz katonai akcióval kapcsolatos fenyegetések erősödésére hivatkozott. Biden egyúttal kijelentette, hogy nem fog csapatokat küldeni az amerikaiak megmentésére, ha Moszkva megszállja Ukrajnát - írja a hvg.hu.

Az NBC hírtelevízónak adott interjújában arra is figyelmeztetett, hogy a térségben "bármikor kitörhet az őrület" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan forgatókönyv, amely arra késztetné, hogy csapatokat küldjön a menekülő amerikaiak megmentésére, Biden azt válaszolta: "Nincs ilyen. Az egy világháború, amikor az amerikaiak és Oroszország elkezdenek egymásra lövöldözni. Egy teljesen más világban vagyunk, mint amilyenben valaha is voltunk".

Oroszország többször is tagadta, hogy le akarná rohanni Ukrajnát, noha több mint 100 ezer katonát állomásoztat a határ közelében. Ráadásul nemrég hatalmas hadgyakorlatba kezdett a szomszédos Fehéroroszországgal, és Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy elzárja a tengerhez való hozzáférését