Silvio Berlusconi feladná saját miniszterelnöki ambícióit, ha Mario Monti kormányfő vállalná az indulást az előrehozott választásokon a szétszabdalt jobboldal közös miniszterelnök-jelöltjeként - jelentette a Wall Steet Journal. Monti egy a kormányzó erőkön belüli hatalomváltással egy éve vette át Olaszország vezetését Berlusconitól, utóbbi a hét végén bírta rá pártját, hogy vonja meg támogatását utódától, mire Monti bejelentette, hogy a 2013-as költségvetés elfogadása után lemond. Emiatt a tervezettnél bő egy hónappal korábban, februárban lehetnek a parlamenti választások az országban.

Berlusconi a hét elején még azzal vádolta Montit, hogy a megszorításokra épülő német válságkezelés kiszolgálója és gazdaságpolitikája recesszióba taszította Olaszországot. Ehhez képes most azt nyilatkozta, hogy Monti kormányfőként jó szolgálatot tett az országnak és tulajdonképpen tiszteli politikus kollégáját. Monti szóvivője nem kommentálta az ajánlatot, főnöke még a hét elején jelezte, hogy egyelőre nem foglalkozik politikai jövőjével.

Beugratás és lépéskényszer

Berlusconitól nem állnak távol a politikai cikk-cakkok, nem zavarja, hogy egyik napról a másikra az ellenkezőjét, mondja annak, amit korábban hangoztatott - emlékeztetnek szakértők. Most is tett néhány olyan megjegyzést, amivel máris elbizonytalanította szavai jelentését. Megjegyezte például, hogy már korábban is tett hasonló ajánlatot Montinak, aki visszautasította. Emellett kifejtette, hogy új politikai barátja mögött csak akkor érdemes felsorakozniuk a jobboldali pártoknak, ha ez tuti választási győzelmet ígér.

Ugyanakkor az újabb manőver növeli a nyomást Mario Montin, hogy tegye világossá, milyen szerepet vállalna az olasz politikai életben lemondása után. A kormányfő eddig ellenállt azoknak a felvetéseknek, amelyekkel néhány centrista politikai erő vezetője bombázta, visszatérésre biztatva, mielőtt még el sem ment. Egészen pontosan azt ajánlották neki, hogy a centrum élére állva jelöltesse magát újra a választásokon, igaz, nem ígértek 15-25 százaléknál nagyobb támogatottságot.