Románia az Európai Unió egyik legnagyobb sárgarépa-termesztője, mégis importra szorul. Az uniós statisztikai intézet, az Eurostat adatai szerint tavaly 7570 hektáron ültettek répát a romnániai gazdák, ami körülbelül 380-szorosa a Szent Anna-tó felszínének. Ezzel a hatodik helyen áll az ország az Európai Unióban - írta a Maszol.

Az Európai Unió legnagyobb répatermesztői Lengyelország, Franciaország, Németország, Olaszország és Hollandia, melyekben ezen zöldségféle termőterülete 17 500 és 9800 hektár között változik. Románia olyan, jelentős európai mezőgazdasági termelőket előz meg ezen a téren, mint Spanyolország és Magyarország. Az EU-tagállamok tavaly összesen 108 ezer hektáron termesztettek sárgarépát.

Alacsony termésátlagok

A romániai répatermés tavaly 103 ezer tonna volt, írja a Ziarul Financiar gazdasági napilap a Tridge piackutató cég adataira hivatkozva. Annak ellenére, hogy a termőterület alapján az Európai Unió legnagyobb termelői közé tartozik, Románia a saját fogyasztását sem képes fedezni. Ennek valószínűleg az az oka, hogy nálunk a termésátlag jóval elmarad a fejlettebb mezőgazdaságú országoké mögött.

Románia 2021-ben közel 41 ezer tonna sárgarépát importált 17,2 millió dollár értékben. A kivitel ellenben csak 1070 tonna volt, amelyért a vásárlók 223 ezer dollárt fizettek ki.