A Teollisuuden Voima (TVO)  nem fog vacakolni az Olkiluoto 3 üzembe helyezésével, de annak ellenére, hogy a villamosenergia-piacon komoly nyomás nehezedik, hogy szerezzen be (vagy termeljen) több áramot, a finn atomipari vállalat nem enged a külső nyomásnak, hogy engedje már dolgozni az új finn atomreaktort - írta meg a Yle.fi. A finn közszolgálati portálon megjelent tudósítás szerint a TVO azt is közölte, hogy igaz, hogy az Ukrajnában zajló háború jelentősen megváltoztatta az északi országban az energia rendelkezésre állását, de az OLK3 üzembe helyezését semmilyen körülmények között nem lehet elsietni.

Nem vesszük figyelembe a külső nyomást, vagy azt, hogy óriási szükség van az áramra. Mindent a terv szerint, körültekintően végzünk el, és gondoskodunk arról, hogy az üzem biztosan működni fog – mondja Juha Poikola , a TVO  csr-szakértője. A cég biztonsági igazgatója, Veli-Pekka Nurmi hozzátette: az atomerőművi blokk minőségellenőrzési protokolljának maximális körültekintéssel elvégzését semmilyen körülmények között nem szabad megsérteni.

A több mint egy évtized késéssel, több mint tripla áron megépített, 1600 MW teljesítményre képes, francia nukleáris technológiát használó OLK3 jelenleg próbaüzemben dolgozik. Tavaly decemberben fejeződött be az építkezés, a jelenlegi fázisban előre megtervezett teszteket hajtanak végre a létesítményben, majd azok kiértékelését, és ha szükséges, hibajavításokat követően léphetnek csak tovább.

A tavaly decemberi bekapcsolási engedély megadásakor a nukleáris hatóság (STUK) projektmenedzsere, Essi Vanhanen az Yle Newsnak azt mondta, hogy az üzembe helyezési folyamat „tanulást jelentett minden érintett fél számára”. Jelenleg a reaktorblokkon az egyik ilyen "shift" során feltárt hibát javítják, amit még áprilisban találtak - a turbinaoldali közbenső részén felfedezett hiba lehet az oka a vészleállási protokoll akkori, váratlan beindulásának. E javítási munkálatok előre láthatóan július végéig folytatódnak.

Ha nem találnak további hátráltató tényezőt, a TVO tervei szerint már újraindítható lesz a próbaüzem, és szeptemberre a termelés elérheti a névleges maximumát. De a tényleges munkavégzésre - ha más probléma már nem kerül elő - decembertől kerülhet sor.