Egy kormányhatározattal 15-re korlátozták azoknak az átkelőknek a számát, ahol az újrahasznosítható hulladékot szállító járművek átléphetik a határt, ugyanakkor kötelező lesz követhetővé tenni ezek útvonalát a határtól az újrahasznosító pontig, vagyis a szállítmányok nem közlekedhetnek GPS-nyomkövető nélkül - jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a péntek esti kormányülést követően.

Az importőrök kötelesek a hulladékot - a szakhatóság által engedélyezett berendezések használatával - teljesen újrahasznosítani és értékesíteni, tehát a fel nem használt szemetet nem égethetik el vagy dobhatják el, ahogy az jelenleg sok esetben történik.

A Környezetvédelmi Alap lesz az az intézmény, amely számon tartja, hogy mennyi hulladék kerül be az országba: ennek a mennyiségnek összhangban kell lennie a hulladékot átvevő cégek újrahasznosítási kapacitásával.

Románia nem lehet Európa szeméttelepe - szögezte le a miniszter.

Az utóbbi időben megnőtt a román határátkelőknél rajtakapott illegális szemétszállítmányok száma, a hulladékkezelés és -értékesítés alacsonyabb költségei miatt Románia ugyanis kedvelt célpontjává vált az álcázott hulladékrakományoknak: a kormányhatározat erre a problémára nyújt megoldást - mondta az MTI szerint Tánczos Barna.

A miniszter egy korábbi interjúban úgy vélekedett: az üzletszerű környezetszennyezés, a "szemétmaffia" megfékezéséhez a szankciók szigorítására is szükség lesz. Míg Nyugaton bűncselekménynek minősül egy illegális szemétlerakat létrehozása, vagy egy teherautónyi hulladék elégetése, addig Romániában ez csak kihágás.

"Fel kell számolnunk azokat a bűnszövetkezeteket, amelyek meggyújtják az összegyűjtött hulladékot, hogy az abból visszamaradt fémet értékesítsék. Akik ilyesmit művelnek, azokat börtönbe kell zárni! Úgy kell módosítanunk a törvényt, hogy ilyen cselekményekért a jelenleginél súlyosabb pénzbírságokat, vagy hat hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztést lehessen kiszabni" - mondta a Digi24.ro portálnak pénteken Tánczos Barna.

Várhatóan jövő februárig hatályba lépnek Romániában a környezetkárosító bűncselekmények szigorított büntetőjogi szankciói.