Rohamosan emelkednek az energiaárak Szlovákiában, melynek következtében egyre több család sodródhat a pénzügyi csőd szélére - írja a pozsonyi Új Szó. Az idei év első félévében a szlovákiai háztartások 19,8 százalékkal fizettek többet a gázért az előző év azonos időszakához képest.

A fűtés átlagosan 14,4 százalékkal, az áram pedig 11,7 százalékkal drágult. Az energiaszegénységnek leginkább az egyedülálló idősek és szülők, illetve a többtagú családok vannak kitéve. Kizárólag megfelelő intézkedésekkel lehetne elejét venni a helyzet romlásának, ám az okok pontos meghatározása sokszor nehéz feladat.

Magas arány

A szlovákiai háztartások összes költségének közel tíz százalékát a villamos energia, a gáz és a fűtés teszi ki, ami az egyik legmagasabb arány az uniós országok között. 

Eközben Eduard Heger miniszterelnök szerint korlátozni kell a háztartások által felhasznált elektromos áram és a földgáz árát. A pozsonyi kormán idén decemberig korlátozta ennek a két energiahordozónak árát a háztartások számára, ami így nem drágult annyival 2020-hoz képest, mint amennyivel drágulhatott volna.

A 2023-as év kockázatot jelent, ezért jelenleg arról tárgyalnak a szlováki villamosművekkel, hogy egy bizonyos keret kimerítéséig megawattóránként 61,21 euróért (25 ezer forint) kapnák a háztartások az elektromos energiát, nem pedig a piaci árért, amely 500 euró/MWh körül is lehet.