Lettország segíthet Ukrajnának a lett kikötőkön keresztül történő gabonaexportban - mondta Egils Levits elnök az Ukrinform szerint. A lépést még szerdán Kijevben az ukrán, lengyel, litván és észt elnökökkel tartott közös tájékoztatón jelentették be.

"Beszéltünk Zelenszkij elnökkel arról, hogy Lettország segíthet az ukrajnai gabonaexportban, hogy az áramlás a lett kikötőkön keresztül haladjon. A találkozó után felhívtuk kormányainkat, és további lépéseket teszünk, hogy ez az erőfeszítés sikerrel járjon" - mondta Levits.

Elmondta továbbá, hogy a balti államok és Lengyelország elnökei támogatják, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státuszt, és ezt a döntést gyorsított eljárás keretében fogadják el. Andrzej Duda lengyel, Gitanas Nauseda litván, Egils Levits lett és Alar Karis észt elnök április 13-án érkezett Kijevbe. Az ukrán fővároshoz közeli városokba látogattak el, ahol saját szemükkel látták az orosz háborús bűnök következményeit.

A lett bejelentés azért is fontos, mert a háború miatt kiesett a világpiacokról az ukrán gabona, amely komoly élelmezési válságot okozhat Afrikában és a Közel-Keleten. Oroszország és Ukrajna együtt a termények exportjának közel 40 százalékát adja a világon. Az ENSZ élelmezésügyi szervezete emiatt többször is figyelmeztetett válságra, az Európai Bizottság pedig felajánlotta, hogy minden erejével segíti az ukrán gabonaexportot.

Oroszország az ukrajnai kikötők, búzaraktárak és üzemanyag-tárolók megtámadásával továbbra is nagymértékben megnehezíti a mezőgazdasági termékek szállítását. Ezért annak ellenére, hogy tele vannak Ukrajna búzatárolói, elegendő üzemanyag hiányában nem tudnak exportálni - írta az Al Jazeera uniós tisztviselőkre hivatkozva. Az EU ezért azon dolgozik, hogy Lengyelországon keresztül megkönnyítse az élelmiszerexportot és enyhítse az üzemanyaghiányt.