GDP negyedéves szintű csökkenését elsősorban a hazai kereslet visszaesése okozta. Már negyedik negyedéve költenek kevesebbet a háztartások – jelezte Vladimír Kermiet, a statisztikai hivatal szakigazgatója – írja az MTI.

Visszaesést jeleztek a kereskedelemben, a közlekedésben, a vendéglátásban és a szálláshely-szolgáltatásban, míg az ipar egésze mérsékelten bővült.

Csehországban az éves szintű GDP-növekedés mögött alapvetően a tőkefelhalmozás és a külföldi kereslet áll – mutatott rá a statisztikai hivatal.

A második negyedévben 0,5 százalékkal bővült a cseh gazdaság, éves összevetésben ez 3,7 százalékos növekedést eredményezett.

 

 

 

A CTK hírügynökségnek nyilatkozó pénzügyi-gazdasági elemzők a negyedik negyedévben a GDP további csökkenésére számítanak, szerintük a cseh gazdaság útban van a recesszió felé, a kérdés csak az, hogy a recesszió mennyi ideig fog tartani. Éves szinten azt várják, hogy idén a cseh GDP 2,5 százalékkal nő, a koronavírus-járvány következtében alacsony tavalyi bázishoz képest – írja az MTI.