Spanyolországban az áruházláncok visszautasítják a baloldali kormány kezdeményezését az élelmiszerek egy részének ideiglenes, januárig szóló árstopjáról - írja a Reuters. Ehelyett azt javasolják, hogy mérsékeljék az áfát, azaz úgy gondolják, hogy mindenki a saját kezével verje a csalánt.

A madridi vezetés a friss hal, hús, tojás és más termékek árát fagyasztaná be, ám az üzleti élet szereplői gyorsan csatlakoztak a kiskereskedők elutasításához, akárcsak a parlamenti ellenzék, amely szerint a kormány árszabályozást akar bevezetni.

Már léptek

A kiskereskedők azzal érvelnek, hogy már bevezettek árcsökkentéseket, és "óriási erőfeszítéseket tesznek" annak érdekében, hogy elkerüljék növekvő költségeik áthárítását a fogyasztókra. A világ egyik legnagyobb boltlánca, a francia Carrefour spanyol leánycége például az ottani boltjaiban fix, 30 eurós áron kínált csomagokat vezetett be. 

Javier Millan-Astray, a nagy áruházláncok szövetségének elnöke szerint, ha rögzítik a fogyasztói árakat, azzal eltorzítják a kiskereskedelmi vállalatok és a beszállítóik viszonyát - mondta A beszállítók ugyanis így nem érzékelik áremeléseik hatását a kereslet visszaeséseként.

Spanyolországban az éves infláció augusztusban 10,3 százalék volt, aminek hatására a fogyasztók kétharmada a korábbinál sokkal nagyobb figyelmet fordít az árakra és az árleszállításokra, mint korábban.