A brit Konzervatív Párt számos parlamenti képviselője véli úgy, hogy Kwasi Kwarteng, aki néhány hete látja el a pénzügyminiszteri feladatokat, nem élheti túl politikai értelemeben azt a piaci felfordulást, amit gazdasági programjának radikális adócsökkentési terve okozott – írja a Financial Times.

A kormánypárti politikusok elkeseredve tapasztalják, hogy a kormány 45 milliárd fontos adócsökkentési szándékának bejelentése után mélyrepülésben van a font, az IMF az elképzelés felülvizsgálatára szólította fel Londont és a jegybank pánikszerűen vásárolni kezdte a brit államkötvényeket, hogy pótolja a papíroktól elfordult befektetők keresletét.

Egyes tory képviselők érdeklődve figyelik Liz Truss miniszterelnök viselkedését is, aki próbál távolságot tartani pénzügyminiszterének gazdasági stratégiájától, annak ellenére, hogy ő volt az, akik azzal az ígérettel választottak meg párttársai a Konzervatív Párt elnökének és miniszterelnöknek, hogy hitelből finanszírozott adócsökkentéssel hozza lendületbe a brit gazdaságot.

Kettős fedezék

Truss nem szólalt meg azóta, hogy fejre álltak országában a pénzpiacok, és hírek szerint feszültség van közte és Kwarteng között az ügyben, hogy miként kezeljék a dolgot. A pénzügyminiszter szövetségesei szerint nem szándékozik lemondani. Egyikük sem árulja el, mit tartalmaz a költségvetést elemző Office of Budget Responsibity független szervezet jelentése az adócsökkentési program gazdasági hatásáról.

Egy volt miniszter azonban azt mondta a brit üzleti lapnak, hogy Kwarteng politikai értelemben nem élheti túl ezt a kisebbfajta gazdasági összeomlást. Az illető politikus úgy véli, hogy halott, de a toryknál ez sokféle formát ölthet. Hosszú ideig ülhet még a székében, mielőtt bekövetkezik az elkerülhetetlen.

A miniszterelnökön a sor

Egy másik tory parlamenti képviselő, aki nem mellesleg jelenleg miniszterként dolgozik a kormányban, úgy véli, hogy Liz Truss előtt világos alternatíva áll: vagy kilövi a pénzügyminiszterét, és változtat a gazdaságpolitikán, vagy egy hónapon elül elveszheti a kormányfői posztot.

Ha nem változtat, akkor a kormány semmilyen javaslatát nem tudja majd átvinni a parlamenten, mert a kormánypárti képviselők nem fogják megszavazni egyiket sem. Ez a gazdaságpolitikai terv soha nem mehet át rajtuk, mert a piac jelezte, hogy azonnal lerombolja, ha elfogadnák.

Ugyanakkor nem csoda, hogy a miniszterelnök vonakodik lapátra tenni pénzügyminiszterét, aki régi barátja, és akivel egyetért az adócsökkentés szükségességében. Ez a lépés már csak azért is kínos lenne, mert a konzervatívok új kormánya mindössze három hete állt fel. A párt politikusainak többsége éppen ezért egyelőre fegyelmezett, nem csatlakozik azokhoz, akik máris kifecsegték a sajtónak lesújtó véleményüket a helyzetről.

Oldalazó mozgás

Ha Truss végül kénytelen lesz felmenteni Kwartenget, azzal kiteszi magát annak a bírálatnak, hogy nem ért a gazdaság irányításához. Ezért úgy tűnik, egyelőre a bujkálást választotta: igyekszik távolságot tartani miniszterétől és a piaci káosztól. Például a hivatalos kommunikációban az adócsökkentést a pénzügyminiszter előterjesztéseként tálalják, míg az ahhoz kapcsolódó energia-ártámogatásokat a kormányfő kezdeményezéseként.

A viharfelhők azonban az ő feje felett is gyülekeznek. A Konzervatív Párt 1922 névre keresztelt bizottságának egyik tagja arról beszélt a brit üzleti lapnak, hogy legalább tíz tory parlamenti képviselő nyújtott be kérést arra, hogy tartsanak bizalmi szavazást a pártelnök-miniszterelnök személyéről.

Október első hetében a toryk birminghami kongresszusán a kormánynak gurítania kell valamit, amivel meggyőzi a résztvevőket, hogy ki tud kapaszkodni a gödörből, amibe néhány nap alatt esett – mondja egy további tory parlamenti képviselő. Szerinte eddig úgy viselkedtek, mintha egy oxfordi egyetemi vitaklubbam lennének, amelynek tagjai minden felelősség nélkül írthatnak fel gazdaságpolitikai recepteket az ország vezetésének.

Nem fogják elnézni

Egy másik korábbi miniszter úgy véli, hogy a kormánypárti képviselők nem fogják tolerálni, hogy kormányuk viselkedése miatt az ellenzéki Munkáspárt messze vezet a közvélemény-kutatásokban. A YouGov intézet a napokban 17 százalékpontos különbséget mért a legnagyobb ellenzéki párt javára. Az óvatosabb konzervatív politikusok ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy ha néhány héttel megválasztása után palotaforradalom indulna a miniszterelnök ellen, azzal a párt teljesen nevetségessé tenné magát.

Egyes politikusok szerint Truss kezdhetné azzal a párttanácskozáson, hogy visszavonja az adócsökkentések legvitatottabb elemeit. Erre a megoldásra utalhat az, hogy a kormánykabinet köreiből azt szivárogtatják ki, hogy Kwargeng nem egyeztetett velük, mielőtt a nyilvánosság elé állt tervével. A pénzügyminiszter környezetéből nem kommentálták ezt az állítást.