Csehországban az éves havi átlagkereset 2020 első negyedévében 34 077 korona (453 ezer forint) volt - adta közre a prágai statisztikai hivatal adatát a Radio Praha. (Magyarországon a bruttó átlagkereset áprilisban haladta meg először a havi 400 ezer forintot.)

A bérnövekedés üteme 5 százalék volt az egy évvel korábbihoz képest, ami a leggyengébb tempó 2016 óta. A reálbérek csak 1,4 százalékkal kúsztak feljebb.

A prágaiak jobban állnak az országos átlagnál, ők átlagosan 42 600 koronát kaptak az év első harmadában. A medián átlag, amely felett, illetve alatt a keresek fele elhelyezkedik 29 333 korona volt, ami 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkavállalók tizedet 15 760 koronánál kevesebbet, másik tizede 53 850 koronánál többet könyvelhetett el.

Sok munkaadó csökkentette költségeit áprilisban és májusban. Tizedük mérsékelte munkavállalói alapfizetését: ezek egyharmadánál öt százaléknál kisebb, másik harmadánál viszont 30 százaléknál nagyobb volt a vágás.

Szakértők szerint az aktív munkavállalók 43 százaléka ugyanannyit kapott május végén, mint a válság előtt, a legtöbb esetben a bérek csak átmenetileg estek vissza. Ugyanakkor várakozások szerint egy-két év kell, hogy újra emelkedjenek a keresetek és nem tér vissza korábbi növekedési tempó.