Mario Monti meglepetésre vasárnap bejelentette, hogy miután a parlament elfogadja a jövő évi költségvetést, lemond. Ez azt jelenti, hogy valamikor februárban parlamenti választásokat kell tartani. Az Il Sole 24 Ore című olasz üzleti napilapnak José Manuel Barroso azt nyilatkozta, hogy az euróövezet harmadik legnagyobb nemzetgazdasága még mindig nagyon sérülékeny annak ellenére, hogy a piaci bizalom javult az elmúlt hónapokban. Hangsúlyozta továbbá, hogy a gazdaság helyreállítása céljából hozott intézkedéseket nem szabad megkérdőjelezni a választásokon.

A Mario Monti vezette kormány augusztusban az idei költségvetési kiadások további 4,5 milliárd euróval történő csökkentéséről döntött, ami a tavaly decemberben elfogadott 10,5 milliárd eurós megszorító csomagja felett értendő.

A pótlólagos kiadáscsökkentési terv a közegészségügyi kiadások lefaragása mellett előirányozta egyebek között a közalkalmazottak számának csökkentését. A vezető beosztású közalkalmazottak számát 20 százalékkal, az alkalmazottak számát 10 százalékkal csökkentik. A Monti-csomag a létszámcsökkentés mellett az olasz regionális és tartományi önkormányzatok számának mérséklését is előirányozza.

A kiadáscsökkentési csomag 2014-ig összesen 26 milliárd euró megtakarítást irányoz elő a közszférában: az idei 4,5 milliárd euró után jövőre 10,5 milliárd eurót, 2014-ben pedig 11 milliárd eurót. Bevételnövelő tényezőként az áfa 2013 júliusában 2 százalékponttal, 2014-ben pedig további 0,5 százalékponttal emelkedik.

A Monti-csomag célja az euróövezet harmadik legnagyobb nemzetgazdaságának szanálása, a recesszióból történő kivezetése és növekedési pályára állítása annak érdekében, hogy Olaszország kikerülhessen a nemzetközi pénzpiacok célkeresztjéből.

A kormány által végrehajtott megszorítások jelentősen visszavetették a belföldi keresletet, és ezáltal a gazdaság zsugorodása nagyobb a vártnál. Az olasz kormány a korábbi 1,2 százalék helyett 2,4 százalékos gazdasági visszaeséssel számol az idei évre, jövőre pedig 0,5 százalékos növekedés helyett 0,2 százalékos csökkenésre számít.