Azon tűnődöm, érdemes volna az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) és az Európai Központi Bank (ECB) erejét kombinálni. Az ECB folytathatná a kötvényvásárlásait attól függetlenül, hogy az EFSF-et kifejezetten erre a feladatra hozták létre - mondta pénteken Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója. Az európai jegybank jelenleg elég vonakodóan és kiszámíthatatlanul vásárol állampapírokat és ez igen csak problematikus - idézte Lagarde-ot az Economics Newspaper.

A G20 találkozón ezzel párhuzamosan felmerült, hogy az EFSF tőkéjét a jelenlegi 440 milliárd eurós szintről 2 000 milliárd dollárra (1 480 milliárd euróra) kellene növelni. Ez a gigantikus emelés ésszerűtlen lenne - kommentálta a Marketwatch szerint Antonio Borges, az IMF európai részlegének a vezetője.

A pénz- és tőkepiacok ugyanakkor jobban értékelhetnék ez adósság leépítésére tett európai folyamatokat - tette hozzá Borges. Spanyolország, és bizonyos mértékig Olaszország is sokat tett ezért - utóbbi állami költekezései sohasem voltak olyan jó állapotban, mint most - de mindezt úgy tűnik, nem vette észre a piac.