Az alsóházi bizalmi szavazáson 316 képviselő támogatólag szavazott, míg 302 volt ellene. A kiigazítási csomag végszavazása este hat órakor lehet. Az olasz kormány kedden jelentette be, hogy bizalmi szavazásra bocsátja a korábban elfogadott, immár 54,2 milliárd euró összértékű, 2013 végéig szóló megszorítási csomagot annak érdekében, hogy felgyorsítsa végrehajtását. A parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter, Elio Vito akkor arról tájékoztatott, hogy a sikeres szavazás zöld utat adhat a program végrehajtásának azt követően, hogy az előző hét szerdáján az olasz felsőház is jóváhagyta a törvénycsomagot.

A költségvetési kiigazítási program egyebek között az áfa 1 százalékpontos, 21 százalékra emelése szerepel, ami évi 4 milliárd euróval növelheti Róma bevételeit. A legmagasabb jövedelműekre kivetett különadó is visszakerült a javaslatba: korábban a kormánykoalíció pártjai között zajló vita során kikerült ez a pont. A mostani csomag szerint 3 százalékkal sújtanák az évi 300 ezer eurónál magasabb jövedelmeket, ami kevésbé szigorú az eredetileg tervezett 90 ezres küszöbhöz képest. A magánszektorban dolgozó nők nyugdíjkorhatárát a korábbi javaslatban szereplő 2016 helyett már 2014-ben a férfiakkal azonos szintre, 65 évre emelnék.

A kedden bejelentett intézkedésekkel így a megszorítási csomag végső összege 54,2 milliárd euróra nőtt, ami több az eredetileg tervezett 45,5 milliárd eurónál.