Az orosz gáz exportja Ausztrián keresztül Olaszországba újraindult - jelentette be a kivitelért felelős állami óriásvállalat a Gazprom PJSC a Bloomberg tudósítása szerint. A közlemény szerint az orosz fél együttműködve az energiahordozó olaszországi vásárlóival megoldotta a problémát, ami a szállítások felfüggesztéséhez vezetett.

A Gazprom szerint az osztrák tranzitért felelős vállalat immáron kész megerősíteni a vállalat tevékenységi engedélyét, így nincs akadálya annak, hogy újra pumpálják az olaszoknak a gázt Ausztrián keresztül.

A Kreml irányítása alatt lévő vállalat október első napján hozta a frászt olaszországi fogyasztóira azzal, hogy felfüggesztette gázszállítását, miután osztrák partnere a szabályozás változására hivatkozva nem erősítette meg szállítási szerződését arra a mennyiségre, amennyit Olaszországba akartak pumpálni.

Alá kellett volna írni

A bécsi kormány arra hivatkozott, hogy hónapok óta ismert az a szándékuk, hogy meg akarják változtatni a szabályokat, az orosz vállalatnak csak időben alá kellett volna írnia a megfelelő papírokat.

Az orosz gáz jelenleg Olaszország földgázszükségletének tíz százalékát fedezi, szemben a korábbi évek 40 százalékos arányával - írta a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A keletről érkező energiahordozót észak-európai és algériai forrásokkal váltották ki.