A bank közgyűlésének első napján kiadott, felülvizsgált prognózisában az ukrajnai válság hatásai miatt meredeken rontotta - csaknem megfelezte - a működési területéhez tartozó országok növekedésére adott előrejelzését. Az EBRD térségi átlagban most mindössze 1,4 százalékos GDP-növekedést vár 2014-ben az előző, januári becslésében szereplő 2,7 százalék helyett.

Eszerint 2015-ben lehetséges a térségi növekedés valamelyes gyorsulása - a bank alapesetben 1,9 százalékos átlagos jövő évi növekedéssel számol az országcsoportban -, de csak akkor, ha az ukrajnai válság nem eszkalálódik tovább.

Az EBRD az általa legvalószínűbbnek tartott forgatókönyv alapján 7 százalékos GDP-zuhanást vár az idén Ukrajnában, és 2015-ben sem számol növekedéssel. A januári előrejelzés még 1,5 százalékos idei GDP-növekedést valószínűsített az ukrán gazdaságban, vagyis a bank 8,5 százalékponttal rontotta 2014-re szóló ukrajnai növekedési becslését. Az új előrejelzés szerint az orosz gazdaság az idén várhatóan stagnál, és jövőre is csak minimális ütemben, 0,6 százalékkal növekszik. Januárban még 2,5 százalékos idei orosz GDP-növekedés szerepelt. Az idei első negyedévben nettó 64 milliárd dollárnyi tőke áramlott ki az orosz gazdaságból, több mint 2012 és 2013 egészében.

Az EBRD ugyanakkor kidolgozott egy még kedvezőtlenebb forgatókönyvet is, amelynek alapján az ukrajnai recesszió még mélyebb lenne, és Oroszország - különösen külső pénzügyi szankciók esetén - szintén recesszióba süllyedne. E forgatókönyv megvalósulása esetén az EBRD teljes működési területének átlagos növekedése is leállna, és ezen a ponton az orosz-ukrán válság már elkezdené éreztetni hatását a világgazdaság egészére - áll az elemzésben. Más nagy londoni házak ugyanakkor már jelenlegi alapeseti előrejelzéseikben recessziót jósolnak az orosz gazdaságban. A Moody's szerint az orosz GDP az ukrajnai válság következményei miatt az idén 1 százalékkal visszaesik.

Lassulhat a magyar gazdaság is

Az EBRD rontotta az idei évre adott magyarországi növekedési előrejelzését, és azzal számol, hogy jövőre még tovább lassul a magyar gazdaság növekedési üteme. A bank új prognózisa szerint Magyarországon az idén 1,6 százalékos, 2015-ben 1,2 százalékos GDP-növekedés várható. Az előző jelentésben 2014-re még 1,7 százalékos magyar növekedési becslés szerepelt; a 2015-re szóló prognózis a mostani térségi előrejelzésben jelent meg először.

A bank elemzői szerint a tavalyi erős magyar növekedés nagy részét egyedi tényezők magyarázták. Az MNB növekedési hitelprogramjának második szakasza is lassan indult, és valószínűtlen, hogy e programmal sikerül áthidalni a beruházási oldalon mutatkozó alapvető hitelkeresleti hiányt - fogalmaz az EBRD elemzése. A bank szerint bár a magyar gazdaság középtávú növekedési potenciálja továbbra is meglehetősen nyomott, a hazai kereslet élénkülése azonban rövid távon adhat valamelyes lendületet.