A május végi legfrissebb adatok szerint az amerikai államkincstárnak mindössze 38,8 milliárd dollár készpénze van. Ez több mint 200 milliárd dollárral kevesebb, mint a hónap elején, és közelít a 30 milliárd dolláros minimális szinthez.

A Bloomberg Billionaires Index szerint 31 milliárdos egyenként többet ér, mint a szövetségi kormány 38,8 milliárd dolláros készpénzállománya.

Néhányan közülük – mint például Bernard Arnault divatmogul – sokkal nagyobb vagyonnal rendelkeznek. Arnault, a luxuscikkeket gyártó LVMH elnöke nettó vagyonát 193 milliárd dollárra becsülik. A Tesla-milliárdos Elon Musk 185 milliárd dollárt ér, Jeff Bezos, az Amazon alapítója pedig 144 milliárd dolláros nettó vagyonnal rendelkezik.

A 31 milliárdos listáján, akiknek vagyona meghaladja Uncle Sam készpénzállományát, olyan közismert nevek szerepelnek, mint Michael Dell, a legendás befektető Warren Buffett és a Facebook társalapítója, Mark Zuckerberg, valamint olyan kevésbé ismert milliárdosok, mint Francois Pinault francia milliárdos és Alain Wertheimer, a Chanel elnöke – foglalta össze a CNN

Joe Biden elnök és Kevin McCarthy képviselőházi elnök a héten kétpárti megállapodást kötött az adósságplafon 2025. január 1-jéig történő felfüggesztéséről.

Arra az esetre ha a kongresszus június 5-ig nem emeli meg az adósságplafont, Janet Yellen pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a kormánynak nem lesz elég pénze ahhoz, hogy az ország összes kötelezettségét teljes egészében és időben kifizesse.