Jávor Benedek LMP-s képviselő, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke sajtótájékoztatóján közölte: a pályázatot a Közgép Zrt. és így "fideszes üzleti körök" tulajdonában álló E-OS Innovatív Zrt. nyerte, amely ugyan az utolsó pillanatban jelentkezett a pályázatra, de megtámadta az addigi eredményt, amelynek hatására a KD sorra kizárta az eljárásból a többi pályázót. Végül az E-OS 620 millió forintnyi összeggel nyerte az eljárás az eredetileg nyertes KÉSZ Kft. 570 millió forintos ajánlatával szemben.

Jávor Benedek szerint ez a 10 százalékos különbség a korrupciós felár, ráadásul az Európai Unió vélhetően megsemmisíti majd a pályázatot és vissza kell majd fizetni a teljes összeget, emellett pedig ez a pályázat is azt bizonyítja, hogy már a megújuló energia-szektort is "átitatja" a korrupció.

Újszilváson is csak az E-OS maradt talpon

Hasonló szituációban nyerte el az E-OS az újszilvási, Magyarország első fotovoltaikus naperőművének kivitelezésére szóló megbízását is. A KD a - kétszer kiírt - közbeszerzési eljárás ellen indított jogorvoslat lezárása előtt már közérdekre, illetve nemzetgazdasági okra hivatkozva engedélyezte a szerződéskötést az eljárás egyedüli érvényes ajánlattevőjével, a nyertesként kihirdetett E-OS-sal. (Az eljáráson összesen öten tettek ajánlatot.) A KD annak ellenére engedélyezte a megállapodást, hogy az általános szabály szerint a jogorvoslati ügyekben a KD határozatának meghozataláig nem lehet szerződést kötni - kivételt azonban kivételesen indokolt esetben lehet tenni. Az aláírás engedélyezésében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is közbenjárt.

A nemezgazdasági érdek az uniós támogatás határidős felhasználása volt, mivel az újszilvási projekt is ilyen támogatással, több mint 600 millió forintból valósult meg, az átadást november végén tartották.

Fidesz-közeli cégcsoporthoz tartozik az E-OS

Az E-OS Innovatív Energetikai Zrt. honlapja szerint az E-OS cégcsoport tagja, 2010-ben hozták létre (jogelődjét, ES Holding néven 2009 augusztusában alapították).

A cégcsoport egyik korábbi vezetője a tavalyi kormányváltás után az egyik legfontosabb állami vállalat, a Magyar Villamos Művek élére kinevezett Baji Csaba volt, de vannak kormányzati kötődések a tulajdonosok részéről is - írta cikkében az Origo. Az E-OS-csoport többségi tulajdonosa a Közgép Zrt. nevű építőipari vállalat, amelynek elnöke a szoros fideszes kapcsolatairól ismert Nyerges Zsolt üzletember, akinek Svájcban közös cége volt a Fideszben a kilencvenes évek elején gazdasági igazgatói posztot betöltő, és fideszes politikusok szerint a párt környezetében továbbra is meghatározó gazdasági háttérembernek számító Simicska Lajossal. Emellett a Közgép több korábbi tisztviselője és munkatársa jelenleg kormányzati vagy egyéb állami érdekeltségű szerveknél tölt be pozíciót - írta az Origo.