Magyarország 2022. június 4-én új légiforgalmi adót vezetett be a Magyarországról 2022. július 1-jén vagy azt követően induló járatok utasaira. Ez azt jelenti, hogy még abban az esetben is, ha június 4-e előtt készült a foglalás, de a járat Magyarországról július 1-jén vagy azt követően indul, ezt az új adót ki kell fizetni a magyar kormány részére – kezdi az ügyfeleinek küldött levelét a Ryanair.

Mint az a pünkösdi hétvégén közzétett részletszabályokból kiderült, Európán belül a különadó összege 3900 forint (nagyjából 10 euró) utasonként. Európán kívül úticélokra 9750 forint a pluszteher.

A Ryanair most jelezte, hogy mivel a légitársaságok és az utasok nem kaptak időben információt erről az adóról, az esedékes adó összegével megterhelik a bankkártyákat a már megváltott repülőjegyek esetében is. 

„Azok az utasok, akik nem kívánják elfogadni ezt az adót, lemondhatják foglalásukat, és ebben az esetben teljes visszatérítést kapnak. Ha le szeretné mondani a foglalást, ezt legkésőbb 2022. június 16-ig meg kell tennie, ellenkező esetben úgy tekintjük, hogy Ön hozzájárult ahhoz, hogy az adó összegével megterheljük bankkártyáját” – közölte a légitársaság, amely teljes visszatérítést is kínál a fel nem használt repülőjegyek előzetes lemondására. 

A visszatérítést 7 munkanapon belül visszafizetik arra a számlára, amelyről az eredeti foglalás kifizetése érkezett.