Évi 70-80 milliárd forintot fordít a kormány a hazai hulladékgazdálkodás működőképességének fenntartására - idézte a Népszava Gulyás Gergely kancelláriaminisztert.

A miniszter szerint a kormány és kabinetjei többször foglalkoztak a hulladékgazdálkodás állami szervezeti átalakításával, keresik a működtetés "jobb" formáját. Emellet 2022-2024-re számtalan uniós előírás lép hatályba.

A kormány leginkább a hulladékszállítás veszteségeit pótolja ki a közel százmilliárdos összeggel. A hiány első körben a szemétdíjakat négy éve beszedő, majd a térségi szemétszállítóknak kiosztó, kukaholdingnak nevezett állami NHKV-nél jelentkezik. A kormány ennek cégnek utalja a tízmilliárdokat. A 2013-as, 10 százalékos hulladékszállítási "rezsicsökkentés" elvész, a 70-80 milliárd ugyanis közelíti a lakossági hulladékszállítás éves összbevételét, így szemétszállítás állami támogatása, amire jövőre 50 milliárd forintot szánnak, már a közös kasszát, az adófizetők zsebét terheli. Ez nagyjából 50 százalékos kukadíjemelésnek felel meg.

A helyzet rendezését célzó, többek között a kusza jogi-pénzügyi helyzetű NHKV megszüntetését indítványozó szakmai javaslatok ellenére a kormány nem hajlik a változtatásra. Nincs elmozdulás ama bírálatok kapcsán sem, hogy a gyártóktól elvben hulladékfeldolgozásra beszedett, évi mintegy 80 milliárdos termékdíjbevételt a kormány túlnyomórészt másra költi - jegyzi meg a napilap.