Nemrég a hazai Tesco sajátmárkás ásványvizeit, üdítőit és energiaitalait gyártó Aqua Aquarius Kft. albertirsai gyárában jártunk: megnéztük, hogyan lesz a műanyaggranulátumból kész, megtöltött, végül a boltok polcaira kerülő PET-palack, és azok hogyan hasznosíthatók újra.

A látogatás apropóját az adta, hogy Magyarországon egyedülálló üzem épült fel: a Recy-Pet Hungária Kft. karcagi gyárában visszagyűjtött üdítős és ásványvizes PET-palackokból készítenek olyan granulátumot, amelyből újra élelmiszer csomagolására használható anyag gyártható. PET-hulladékból másutt is gyártanak ún. regranulátumot hazánkban, de az nem használható élelmiszer-csomagolásra. A cég ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz köthető, mint a Tesco-Global Áruházak Zrt. összes saját márkás ásványvizeit és üdítőit gyártó - más láncoknak is beszállító - Aquarius-Aqua Kft. és a Buszesz-csoport. Az együttműködés részeként a Tesco által forgalmazott saját márkás vizek és üdítők a regranulátum felhasználásával készült palackokba kerülnek - ezt a címkén egy virág szimbólum és a Recy-Pet felirat jelzi -, illetve a granulátum alapanyagát is a Tesco áruházakban leadott hulladék palackok adják.

"A Tesco kiemelt célja a hulladékmennyiség csökkentése: 2014-ben 376, míg eddig összesen már megközelítőleg 1600 tonna használt PET-palackot gyűjtöttünk össze áruházainkban. Következő lépésként a Tesco Jégkristály ásványvizek, valamint további 27 sajátmárkás ásványvíz és üdítő kerül Recy-Pet palackba" - mondta Pirint János, a Tesco-Global Áruházak Zrt. beszerzési igazgatója.

A 2,85 milliárd forintba kerülő regranulátum-beruházástól - az euró árfolyamának és a kőolajpiaci árak alakulásától függően - a tulajdonosok csomagolóanyag-költség 30 százalékos mérséklését várják. A tervek szerint az évi 8-8,5 ezer tonnás gyártókapacitás nagy részét az évi 550 millió liter ásványvizet értékesítő Aquarius-Aqua termeléséhez használják majd fel. Az így gyártott palackok alapanyagában 30 százalék a regranulátum aránya, amit hamarosan 50 százalékra terveznek emelni, de elérhető akár a 100 százalékos arány is, tehát egy használt PET-palackból újra teljes értékű palack lehet - mondta Weinhardt Csaba, a Buszesz Élelmiszeripari Zrt. kereskedelmi igazgatója. A beruházás részeként több egyetemmel közösen egy k+f-labort is létrehoztak, ahol egyebek közt azt vizsgálják, hogy hány visszagyűjtést, újrahasznosítást bír ki anélkül a PET-alapanyag, hogy romlanának a kémiai, fizikai tulajdonságai.

Ha érdekli, hogyan lesz a visszagyűjtött palackokból válogatás, mosás, darálás után regranulátum, ne hagyja ki az alábbi videót!

(A cikk megjelenését a Tesco támogatta.)