A magyarországi dolgozók hatoda-hetede lehet feketén foglalkoztatott, legalábbis erre  erre lehet következtetni abból, hogy a foglalkoztatásfelügyeleti hatóság által az idei első félévben ellenőrzött 27 ezer dolgozó közül csaknem 4 ezret érintett ez a probléma - írja a Népszava.

Bár évről évre egyre kevesebb munkavállalót ellenőriz a hatóság, a „találati arány” növekszik. Tíz éve még 114 ezer, az idén már kevesebb, mint 28 ezer dolgozót érintettek a vizsgálatok, 2012 első félévében mégis a munkavállalók alig öt százalékáról derült ki, hogy feketén foglalkoztatják, míg az idén több, mint 14 százalékukról.

Ez az arány az elmúlt évtizedben a második legmagasabb volt. A Technológiai és Ipari Minisztérium foglakoztatás-felügyeleti irányítási főosztályának jelentése szerint az ellenőrzött ágazatok közül az építőiparban a legelterjedtebb a feketemunka.

Sok kókler tűnhetett fel

Az összes feketén foglalkoztatott dolgozó bő fele az építőiparban dolgozott, az ágazatban az első félévben ellenőrzött munkavállalóknak pedig majdnem a harmadát foglalkoztatták bejelentés nélkül. A magas „találati” arány egyik oka, hogy az ellenőrzések több mint harmada eleve az építőiparra irányult.

Az ellenőrzések zöme vélhetően a mikro- és kisvállalkozásokra, és elsősorban a lakosságnak végzett munkákra irányulhatott, hiszen ebben a körben jellemző a sok szabálytalanság - véli Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. E területen az idei évben jelentősen nőttek a megrendelések, vagyis több emberre volt szükség, ami sok kóklernek is lehetőséget adott a próbálkozásra.