Elutasította a Fővárosi Törvényszék a Klubrádiónak a Médiatanáccsal szembeni keresetét, eszerint jogszerűnek találták, mikor a hatóság megtagadta a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását - közölte a hírt a Klubrádió a Fővárosi Törvényszékről. A kedd délben hozott elsőfokú döntés ellen a Klubrádió a Kúrián fellebbezhet - adta hírül a Népszava.

A Klubrádió azért nyújtott be keresetet a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ellen, mert az tavaly ősszel megtagadta a 92,9-es budapesti frekvenciahasználatának meghosszabbítását. A (csak Fidesz-delegáltakból álló) Médiatanács a rádió szerint csekély súlyú adatszolgáltatási mulasztásokra hivatkozva állapított meg ismételt jogsértést. Ezen felül azzal érveltek, hogy hasonló esetben a Médiatanács megadta a hosszabbítási engedélyt az Inforádiónak és a Karcag FM-nek, vagyis a hatóság eljárása a rádió szerint diszkriminatív volt.

A bíróság azzal indokolta keddi ítéletét, hogy a Klubrádió a korábbi jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, azok jogerőssé váltak, így a két bírság kizáró okot jelentett a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor - írta a Média1. A Klubrádió jogorvoslatra készül az ítélet ellen - közölte a bírósági döntés után Arató András, a Klubrádió elnöke és tulajdonosa.

A TASZ képviselte a Klubrádiót

Részletes indoklás nélkül utasította el a Fővárosi Törvényszék a keresetet, amit a Klubrádió képviseletében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyújtott be a rádió elhallgattatásához vezető médiahatósági döntés miatt - írta közleményében a TASZ. A bíróság a döntést meglepően röviden indokolta, nem foglalkozott azzal, hogy más rádiók esetében a hatóság ellentétes döntést hozott, és azzal sem, hogy a Klubrádió adminisztratív mulasztása csekély súlyú volt, amire nem hivatkozhatott volna a Médiatanács "ismételt jogsértésként".

Ha a bíróság megsemmisítette volna a Médiatanács döntését, az sem lett volna elég önmagában ahhoz, hogy a Klubrádió február 14. után is zavartalanul sugározhasson Budapesten - írta a TASZ. Ezért a rádió azt is kérte a bíróságtól, hogy ideiglenesen tegye lehetővé a sugárzást addig, amíg le nem zárulnak a folyamatban lévő eljárások. Ezt a bíróság arra hivatkozva utasította el, hogy a hazai jogszabályok erre nem adnak számára felhatalmazást, kizárólag a Médiatanács engedélyezheti a rádió ideiglenes sugárzását.

A magyar nyilvánosság megint veszteséget szenved azzal, hogy a hatalom elhallgattat egy neki nem tetsző közéleti médiumot. Bár a rádió e frekvencián elhallgat, a jogvita ezzel nem ér véget

- mondta Kaputa Júlia, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének jogi munkatársa.

Korábban a Média1 blog írt arról, hogy a Klubrádió frekvenciájának elvételét megalapozó megismételt jogsértés az volt, hogy a médiaszolgáltató (egy régi adáslebonyolító rendszer technikai problémája következtében) 2016. szeptember 26. és december 31. között - a Médiatanács szerint nem csekély súlyú mulasztást elkövetve - megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét, illetve hasonló előfordult 2017-ben is. Ez azt jelenti, hogy késve közöltek adatokat az NMHH-nak arról, hogy mikor milyen műsort és magyar dalt sugároztak.

Újra megpályázták a frekvenciát

A Klubrádió által használt, budapesti 92,9 MHz-es rádiófrekvencia további tíz éves használatára tavaly novemberben kiírt pályázatra hárman jelentkeztek. A három beadott pályázat alaki vizsgálata után a Médiatanács csak az egyik jelentkezőtől, a Klubrádió Zrt.-től kért hiánypótlást, a másik két pályamunkát alakilag érvénytelennek minősítette. A döntés ellen azonban a kizárt pályázók, az ATV üzemeltetőihez köthető Közösségi Rádiózásért Egyesület, valamint az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. bírósági jogorvoslatot kértek. Január végén az egyesület visszavonta a keresetét - írta meg az értesülését a Média1 -, az LBK pere viszont folyamatban van.