A perekben - a bankok ügyeiben ítélethirdetés várható - arról kell döntenie a törvényszéknek, hogy tisztességesek-e a magyar állam ellen pert indító pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosítást - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.

A Fővárosi Törvényszék sajtótitkárságának tájékoztatása szerint a törvényi határidőig összesen 79 keresetlevél érkezett a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumába. Ezek közül 42 keresetlevelet utasítottak el idézés kibocsátása nélkül. Az alaki, formai, illetve egyéb okok miatt elutasított keresetlevelek közül a törvényes határidőben 23 pénzügyi intézmény nyújtotta be újra a keresetlevelét. Utóbbiak között van az OTP bankcsoport is, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója hétfőn megerősítette, hogy a csoport cégei ismét beadták a Fővárosi Törvényszékre kereseteiket.

Eddig 12 perben hozott ítéletet a Fővárosi Törvényszék, 9 felperesi keresetet elutasítottak, a Magyar Cetelem Bank és az UCB Ingatlanhitel Zrt. keresetének pedig részben helyt adtak.

Az Eger és Környéke Takarékszövetkezet peres eljárását felfüggesztették, a pert tárgyaló bíró az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve az eljárás alapjául szolgáló nyáron elfogadott törvény alkotmányellenességének, nemzetközi szerződésbe ütközésének, illetve közjogi érvénytelenségének megállapítását, és visszamenőleges hatályú megsemmisítését. Az indítvány hétfőn érkezett meg az Alkotmánybíróságra.

A perek többségénél különböző szeptemberi időpontokra halasztották az elsőfokú döntés kihirdetését. Egy esetben a bíróság megszüntette a pert, mert a felperes elállt a keresetétől.