Megvan a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. Az intézmény erről emailben tájékoztatta a tagokat. Az idén a tavalyinál korábban teljesítette a pénztár a 70 százalékos befizetési kvótát, ami annak a feltétele, hogy a pénzügyi intézmény fennmaradhasson. Ha ugyanis tartósan ez alá a szint alá esik a tagdíjat fizető tagság aránya, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) köteles elrendelni a pénztár végelszámolását. 

Magyarországon a magán-nyugdíjpénztári rendszer 2010-es államosítása után mindössze négy pénztár maradt fenn, a tagság pedig az eredeti több mint 3 millióról mára alig 53 ezerre csökkent. A pénztárak közül a Horizont a legnagyobb, 34 tag 177 milliárd forintos vagyonát kezelik. 

A magánnyugdíjpénztárak a tagdíj mellett működési támogatást is kérnek a tagságtól a működésük finanszírozásához, ennek mértéke a Horizontnál évi 9600 forint, a tagdíj ennek a töredéke, 2400 forint évente. A tagok többsége a működési támogatást is befizette, a honlap szerint 58 százalékon áll a számláló. 

A csaknem 12 évvel ezelőtti államosítás óta kiderült: a magánkasszákban megérte bentmaradniuk a tagoknak, hiszen az intézmények az elmúlt években általában elég szép reálhozamot értek el a befektetéseiken. Ezt a - többnyire átlagosan hét számjegyű - összeget pedig a nyugdíjba vonuló tagok felvehetik, ha visszalépnek az állami rendszerbe, ahonnan így teljes összegű nyugdíjra jogosultak. Arra is van lehetőség, hogy a nyugdíj után megtartsák a pénztári tagságukat, és járadékot kapjanak a pénztártól, ebben az esetben viszont az állami nyugdíjuk valamennyivel alacsonyabb lesz. 

A pénztárak beszámolói szerint azok döntenek így általában, akik arra számítanak, hogy az állami nyugdíjat nem sokáig fogják élvezni rossz egészségi állapotuk miatt, és szeretnék, ha a hozzátartozóik örökölnék a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, az ugyanis örökölhető.