A tegnap éjszaka megjelent Magyar Közlöny 198/2022-as kormányrendelete értelmében földgázellátási vészhelyzet esetén a kormány elrendelheti az FGSZ Földgázszállító Zrt. magyar állami felügyelet alá vonását. Vészhelyzet azonban jelenleg nem áll fenn, az állam nem vonta felügyelete alá a társaságot.

Az FGSZ Zrt. a tulajdonosa és üzemeltetője a Magyarország területét behálózó nagynyomású földgázszállító vezetékrendszernek, amely a gázszolgáltató társaságokat, erőműveket és a nagyipari fogyasztókat látja el. A céghez tartozik mintegy 5874 kilométernyi nagynyomású földgázszállító távvezetékrendszer, 8 kompresszorállomány, 25 fizikai betáplálási pont, közel 400 gázátadó állomás.

A földgázellátási vészhelyzet olyan súlyos gázellátási zavar, mely során nem áll rendelkezésre elegendő gázforrás az ellátási igények kielégítésére.

 

 

A magyar államot az energiapolitikáért felelős miniszter felügyeli majd, így papíron a Palkovics László alá tartozó Technológiai és Ipari Minisztérium.

Pontosan nem ismertetik a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben, hogy milyen intézkedéseket tart szükségesnek az állam. Csak annyit közöltek, hogy az FGSZ Zrt. működőképességének fenntartása, az  állami felügyelet hatékony ellátása érdekében szükségesek lépéseket hozhat majd meg a miniszter.

Az FGSZ eddig a Mol-csoport felügyelet alatt állt. Az Opten adatai szerint 2020-ban a társaságnak 88,84 milliárd forint bevétele volt, amelyre 27,94 milliárd forint eredmény jutott. Mintegy 700 munkavállalót foglalkoztatnak.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. rendszerüzemeltetőként folyamatosan monitorozza az ország földgáz-ellátásának folytonosságát, ám jelenleg nem tapasztal fennakadást az ország ellátásában - közölte lapunkkal a cég.