Gyárleállásokhoz vezethet az építőanyag-gyártóknál a rekordszintű energiaár-emelkedés, ez az építőiparban olyan mértékű költségnövekedést és ellátási problémákat okozhat, amit meg sem közelítenek a tavalyi és idei alapanyag-ellátási gondok – mondta a Világgazdaságnak Járomi Judit, a legnagyobb európai tetőcserépgyártó cégcsoport, a Terreal-Creaton magyarországi cégének, a Creaton South-East Europe (SEE) Kft.-nek az ügyvezetője.

A villamosáram-költségük 100 százalékkal lesz magasabb, a földgázbeszerzés pedig 30-50 százalékkal kerül többe, mint egy éve, miközben a szén-dioxid-kvóta ára is megduplázódott. Mindezek ellenére a Creaton SEE Kft. nem tervezi a gyártás leállítását a lenti gyáregységeiben.

Mivel mindeközben az energia folyamatosan és drasztikusan drágul tovább, szerinte az építési termékek piacán az önköltség emiatt olyan mértékben megemelkedhet, amit már nem lehet majd érvényesíteni a fogyasztói árakban, mert a végfelhasználók nem fizetik meg.

Ördögi kör, de az egyre égetőbb energiahatékonysági beruházások is pont az energiaárak emelkedése által okozott finanszírozási problémák miatt hiúsulhatnak most meg az ágazatban – mondta a lapnak Járomi Judit.