A MOSZ szerint az üzemanyag-ellátás legnagyobb kárvallottjai a mezőgazdasági termelők: míg a benzinkutaknál a gázolaj ára 480 forint literenként, addig azok a gazdák, gazdálkodók, akik közvetlen üzemanyag beszállítótól szerzik be a gázolajat napi árat, 600-700 forintot kötelesek fizetni literenként. Ha egyáltalán kapnak.

A Mol Nyrt. logisztikai gondokra hivatkozva ezeket a megrendelőket nem szolgálja ki. Több gazdaságban emiatt már le is álltak a tavaszi munkák. "A mezőgazdaság nem olyan üzem ahol, amit ma nem végeznek el, elvégezhető majd három hét múlva" - írta az MOSZ.

A szövetség szerint ez az intézkedés egyértelműen és súlyosan veszélyezteti Magyarország élelmiszer-ellátásának biztonságát.

A mezőgazdasági gépek egy része (például az állattenyésztési gépek) ki sem mehetnek a közutakra. Falusi kút sincs mindenhol. Ahol van is, a jelentkező többletigényt ott sem tudják kiszolgálni. Ezért sem tudnak a kutaknál tankolni.

A MOSZ felhívja a kormányt és a Mol figyelmét, hogy a problémát soron kívül rendezzék. A termelők soron kívül juthassanak - hatósági áron – gázolajhoz - olvasható a közleményben.

 

Reagált a Mol

Magyarországon elegendő üzemanyag van, a MOL finomítói teljes kapacitással üzemelnek - kommentált a hírrel kapcsolatban az energiatársaság . A múlt héten tapasztalható megnövekedett üzemanyagkereslet okozta logisztikai problémák elhárítása folyamatos. Az üzemanyagot kiszállító MOLTrans kollégái a nap 24 órájában dolgoznak, hogy mihamarabb ki tudják szállítani a megrendelt árumennyiséget.

Nagykereskedelmi partnereinket - köztük a mezőgazdasági vállalkozásokat is – a múlt héten tájékoztattuk róla, hogy átmeneti intézkedéssel gondoskodunk a regisztrált megrendelések teljesítéséről: először a már beérkezett megrendelésekre koncentrálunk. A vevőfuvaros kiszolgálásra azonban az átmeneti időszakban is lehetőséget biztosítunk, olyan esetekben is, ahol ez a szállítási mód a szerződésben nincs rögzítve.

Szeretnénk hangsúlyozni: a MOL elsődleges célja, hogy biztosítsa az egyenletes és kiszámítható ellátást a kedvezőtlen külső hatások ellenére is - írták.