Gluténmentes extrudált kenyeret hívott vissza a Nébih – írja honlapján a hatóság. Az Abonett kenyerében túl sok aflatoxin van, ezért kérik, hogy aki megvette, ne fogyassza el. A zöldséges extrudált kenyér az Abonett honlapján megadott címre visszaküldhető, illetve a SPAR és az Auchan áruházakban visszaveszik a vásárlás helyén.

A gyártó figyelmeztetése a 2023.08.20-án, illetve a 2023.10.24-én lejáró termékeket érinti.

 

Abonett gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel.
Abonett gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel.
Kép: Abonett

Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet.
A fejlett országokban az akut aflatoxin mérgezés kockázata elhanyagolható, azonban a kis mennyiségű aflatoxin hosszú időn keresztül történő, rendszeres fogyasztása növelheti a máj krónikus gyulladásos és daganatos megbetegedésének valószínűségét, az immunrendszer gyengítése miatt pedig a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet csökkenheti.

Frissítés: megszólalt az Abonett

 

 

 

A fogyasztók egészsége mindennél fontosabb az extrudált termékeket gyártó Abonett Kft számára. A több mint 35 éves múltra visszatekintő családi cég a vásárlói iránti maximális felelősségérzet miatt kiemelt figyelmet fordít a minőségi alapanyagok beszerzésére és ezek szakszerű feldolgozására.

Az érintett csomagolásokban a kimutatott érték minimálisan ugyan, de meghaladhatja az előírtakat. Ezzel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy aflatoxinhoz köthető tünetek csak jelentősebb dózisban vagy hosszútávon, tartós fogyasztás esetén jelentenek veszélyt. Ezzel együtt az ellenőrzési eredmények miatt a cég azonnal intézkedett a termékek visszahívásáról.

 

 

 

Piacvezető, felelős élelmiszergyártóként az Abonett fokozottan ügyel a vásárlói biztonságára, tevékenységének alapértéke a megbízhatóság, és a felelősségtudatos működés. Ennek értelmében a visszárukért a kereskedőket és vásárlókat egyaránt kompenzálják. Minden további információ a www.abonett.hu oldalon található.