Nincs olyan javaslat az Országgyűlés előtt, amely 12 százalékra emelné a cigaretta kiskereskedelmi árrését. Annak ellenére sincs, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a múlt héten azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák példa alapján határozottan ezt szeretné. A Fidesz egyik ismert politikusa szerint a dohánytermékek ára emiatt nem fog emelkedni, de nem vezetnek be hatósági árat. A parlament 4-ről 10 százalékra emelné az árrést.

A Népszabdságnak nyilatkozó forrás azt prognosztizálja, hogy a győztesek közel tíz százaléka morzsolódhat le az előírt nullás adóigazolás prezentálása, a köztartozások miatt. Az így kérdésessé vált koncessziós szerződések miatt nyer értelmet a vesztesek kompenzálására, a pályázatuk felülvizsgálatára vonatkozó miniszterelnöki bejelentés, miszerint megkeresik a jogi lehetőségét annak, hogyan biztosítsák majd azok megélhetését, akik korábban főállásban trafikot üzemeltettek, de a mostani pályázaton nem nyertek.

Lázár János hasonlóképpen nyilatkozott, azt mondta, újraértékelik azon régi trafikosok pályázatát, akik nem nyertek.

Viszont míg az államtitkár nem beszélt törvénymódosításról, a lap forrása ezt sem tartotta kizártnak: így akár emelkedhet is a jogszabályban meghatározott 5415 koncesszió száma.

A magyar államnak ugyanakkor a dohánytermékeket illetően ellátási kötelezettsége van; ezért azokon a helyeken, ahol nem pályáztak trafikok üzemeltetésére, a mobil postához hasonlóan minden bizonnyal mobil trafikok lesznek, ezek működtetését pedig a Magyar Posta Zrt. kaphatja meg feladatként. Ha a Posta ezt nem vállalná, akkor a szintén állami Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek kell biztosítani a szolgáltatást.

Tovább kedveznek a trafikosoknak

Mint ismert, a tavaly szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján a dohányboltokban a dohánytermékeken kívül mást nem lehetett volna kapni, a parlament azonban már decemberben bővítette a termékkört, engedélyezve, hogy lottót és sorsjegyeket is áruljanak. A jogszabály idén februárban elfogadott újabb módosítása után pedig szeszes és energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőket és újságot is kínálhatnak a július 1-jén megnyitó trafikok. Az Országgyűlés költségvetési bizottsága most egy módosító javaslattal tovább szélesítené a trafikáruk körét, megengedve, hogy a boltokban fagylaltot és jégkrémet is áruljanak. Az erről szóló módosító javaslatot a testület szerdán terjesztette be a parlamentnek - írta az MTI.