Február elején a választókorú népesség 38 százaléka a Fidesz–KDNP listáját támogatja, míg az Egységben Magyarországért listáját 36 százalék.

A Mi Hazánk mögé a választásra jogosultak 3 százaléka sorakozik fel, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot 2 százalék támogatja.

A választási részvételt ígérő további pártoknak összesen 1 százalékos a táboruk. Jelenleg a pártlistát nem választók aránya 20 százalék – olvasható a Závecz felmérésében.

A részvételüket biztosra ígérő és a listák közül választók körében a Fidesz–KDNP 49 százalékos, az Egységben Magyarországért 46 százalékos táborral rendelkezik.

Ebben az aktív körben a Mi Hazánknak 3 százaléka, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak 2 százaléka van.

A kutatás szerint a pártok rangsorát a Fidesz vezeti 38 százalékkal, a legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció 12 százalékos támogatottsággal.

A Jobbik jelenleg a választókorúak 8 százalékát vonzza, az MSZP-nek 5, a Momentumnak 4 százaléka van. A Mi Hazánk a teljes népességen 3 százalékos, a Párbeszéd, az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2-2 százalékos.

Mind a Fidesz–KDNP, mind az Egységben Magyarországért táborán belül lényegében azonos, 57-58 százalékos az aktív szavazók aránya, ennyien biztosak abban, hogy ott lesznek az urnáknál, és leadják a voksukat.

A 3,1 millió kormánypárti szimpatizánsból 1,8 millió fő teljesen biztos abban, hogy szavazni fog, további 1,2 millióan valószínűsítik részvételüket, nagyjából százezren passzívak. Az ellenzéki lista 2,9 millió támogatójából 1,7 millióan biztos résztvevőnek mondják magukat, míg egymillióan valószínűnek tartják, hogy elmennek, további százezren viszont nem feltételezik, hogy voksolnak.

Jelenleg a választókorú népesség 6 százaléka (nagyjából 500 ezer fő) tekinthető aktív bizonytalannak: tervezik a részvételt, de még nem tudják, hogy kire adják a voksukat.

A Závecz szerint ennek a csoportnak a tizede azt szeretné, ha a Fidesz folytatná a kormányzást, kéttizede viszont változást látna szívesebben. Ha csak ez a vélemény határozná meg a szavazatukat, akkor az ellenzéknek innen 40-50 ezerrel több voks jutna.

A fideszesek derűlátóbbak 

Mindkét tábor bízik abban, hogy nyerni fog, de a Fidesz–KDNP hívei optimistábbak: a kormánypártiak 98, az ellenzéki támogatók 92 százaléka feltételezi, hogy győztesek lesznek. Az aktív bizonytalanok körében is valamivel többen feltételezik a kormánypárt győzelmét, mint az ellenzékét (42, illetve 35 százalék).

A mandátumok eloszlását az is befolyásolhatja, hogy a Mi Hazánk vagy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt bejut-e a parlamentbe. Mindkét pártnak több híve van, mint tavaly, amikor támogatottságuk éves átlaga bő 1-1 százalék volt. Jelenleg a Mi Hazánknak 3, a Kétfarkú Kutya Pártnak 2 százaléka van, érzékelhető az erősödésük.

A Fidesz–KDNP és az Egységes Magyarországért szavazótáborának összetételét legnagyobb mértékben a lakóhelyük típusa különbözteti meg. Budapesten jelentős az ellenzéki fölény (52–32 százalék), a megyeszékhelyek kategóriájában teljesen kiegyensúlyozottak az erőviszonyok (34–34 százalék). A kis- és közepes városokban az Egységben Magyarországért listájának van némi előnye (40–35 százalék), a falvakban viszont a Fidesz–KDNP sokkal erősebb: 49 százalékon áll, míg ellenfele 23 százalékos – írja a Závecz a felmérését ismertető közleményben.

Az adatfelvétel ideje 2022. február 2. és 10. között volt. A megkérdezettek száma 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.