A miniszterelnök joga az új NAV-elnök kinevezése, a tárcavezető így azt nem tudta megmondani, mikor lesz új elnöke az adóhatóságnak.

A miniszter tájékoztatása szerint a hatályos jogszabályoknak megfelelően Vida Ildikónak a miniszterelnöknél kellett jeleznie a lemondását, és neki kellett mérlegelnie, hogy azt elfogadja-e. A miniszter feladata a hivatalban lévő elnökkel való közös munka eredményes végrehajtása, ameddig a hivatali ideje tart - írta a portál.

Varga elmondta: Orbán Viktorral is többször beszélt a NAV strukturális átalakításáról, de Vida távozásának konkrét időpontjáról nem volt szó. A kormányfő is egyetértett azzal, hogy a NAV új struktúrájához új emberre van szükség, ami nyilván a mostani döntésében is szerepet játszott.

A miniszter eredményesnek nevezte a NAV elmúlt időszakban végzett tevékenységét, rámutatva: eredményesen befejeződött az adóhivatal és a vám- és pénzügyőrség összevonása, növekedtek az adóbevételek, és ezzel párhuzamosan csökkent a feketegazdaság aránya is. A mostani helyzetben megvan a lehetőség arra, hogy az átalakításokat követően még hatékonyabban működjön a szervezet.

A politikus szerint a kitiltási ügynek nem volt közvetlen köze a mostani helyzethez, mivel az akkori vádakról bebizonyosodott, hogy semmi alapjuk nem volt. A szaktárca kivizsgáltatta az ügyet, és semmi visszaélésre utaló döntést nem talált.

A miniszterelnök is úgy látta, hogy a Vida Ildikó által említett életpályamodellt csak a strukturális átalakításokat követően, a szervezet megújítása, a szükséges létszám meghatározása után lehet bevezetni - jelezte a miniszter. Az új NAV-elnök kinevezése a miniszterelnök joga, így pontos időpontot nem tudott mondani Vargay, mikor lesz új elnöke az adóhatóságnak - írta az Origo.