A magyarok többsége az eddigi gazdasági kormányzás folytatását várja a Pulzus Kutató által a Napi.hu-nak készített felmérése alapján, és ebben a lapunk által megkeresett elemzők is egyetértenek.

A teljes lakosságra vetítve a túlnyomó többség, a válaszadók 84 százaléka arra számít, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter marad Orbán Viktor idén alakuló új kormányában is, ami egyben az eddigi gazdasági kormányzás folytatólagosságát is jelenti.

Megkérdeztünk több közgazdászt és elemzőt, és ők is hasonló véleményen voltak: Varga továbbra is fontos tényezője marad a magyar gazdaságpolitikai célok levezénylésében.

Irányváltás viszont lesz

Az ennek ellenére erősen valószínűsíthető, hogy Varga alatt is korrekció kell jöjjön a költségvetésben, lévén a 9 százalék körüli költségvetési hiány, és a parlamenti választásoktól aligha függetleníthető tetemes kiadások nem fenntarthatók. 

Érdekes lesz figyelni az április végén esedékes új konvergencia-jelentést – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING elemzője. Ebből derül ki, hogy milyen gazdasági számok szerepelnek a kormányzati gondolkodásban, amelyek a legutóbbi kalkulációk óta szükségszerűen változniuk kellett.

Az idei hiányterv a kiadások, a világgazdasági helyzet és az infláció miatt nem tarthatók, így valamilyen újabb bevételi források után kell nézzen a kormányzat.

Több elemző abban spekulált, hogy Orbán Viktor első nyilatkozatainak megfelelően valamilyen kiskereskedelmet érintő intézkedések lehetnek, Csányi Sándor OTP vezér pedig azzal számol, hogy egy újabb fajta bankadó lesz.

A Pulzus felmérése szerint az eddigiek folytatását a hazai lakosság is egységes várja, a férfiak és a nők túlnyomó többsége, 86, illetve 83 százaléka Varga újabb miniszteri kinevezését várja.

A korosztályok megoszlásában az idősebbek várják a legerősebben a folytatólagosságot 87 százalékkal, a 18-39 korosztály esetében ez csak 79 százalékot jelent.

Iskolázottság tekintetében nincs értelmezhető különbség, az alapfokú végzettséggel rendelkezők 83 százaléka, a felsőfokú végzettségűek 87 százaléka várja Varga újabb miniszteri kinevezését.

Települési bontásban nagyobb eltérés mutatkozik. A megyeszékhelyeken élő válaszadók 76 százaléka várja Varga ismételt pénzügyminiszterségét, a többi települési kategóriában 84 százalék vagy annál is magasabb az arány.

Jön a korrekció

Ami várakozás, hogy maradnak a fő irányok, viszont kellenek új bevételek, amelyeket a helyben beszedett adókon felül a globális pénzpiacokról is beszerezhet a mandátumában megerősített gazdasági kormányzat.

Virovácz Péter szerint ennek megfelelően valószínűsíthető, hogy az Államadósság Kezelő Központ is záros időn belül bejelent egy devizakötvény kibocsátást, kérdésünkre hasonlóan vélekedett Török Zoltán a Raiffeisen Bank vezető elemzője is.

Virovácz elmondása szerint az látszik a mostanra kialakult ÁKK gyakorlatban, hogy többnyire a bizonytalanságok miatt a rövid lejáratot keresik, ez várhatóan a finanszírozási gyakorlat alakításában is megmutatkozik.

Ezt kell tudni a kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.