Folytatni kell a gazdaság ösztönzését, vigyázni kell hogy az újraindítás utáni gazdasági helyreállás ne fulladjon ki - mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója az Inforádió Aréna című műsorában, amit a Világgazdaság szemléz írásban. A jegybank korábbi alelnöke szerint fiskális élénkítés nélkül a kilábalás elakadhat.

Idén hét százalék feletti, jövőre 5-6 százalék körüli növekedésre lehet számítani. Hosszú távon tartani kéne az 5 százalékos növekedést, de ehhez szükség van élénkítésre. Szerinte Kelet-Közép-Európa erős ellenálló-képességgel rendelkezik, sokkal kevésbé nőttek az államadósságok ebben a térségben, mint más feltörekvő régiókban. A múlt heti devizakötvény-kibocsátást azzal indokolta, hogy az uniós pénzek Brüsszelből nem érkeznek.

Rengeteg ország megkapta ezeket a forrásokat, így versenyelőnyre tesznek szert, ráadásul a gazdasági szereplőknek korábban megígérték ezeket a támogatásokat, így a tervezhetőség miatt is lényeges, hogy számolhassanak velük. Ugyanakkor elképzelhető, hogy végül nem lesz szükség a felvett hitelre, ez esetben drágább és kint lévő forrásokat törleszthetnek. A főtanácsadó úgy véli, hogy a jövőben tovább csökkenhet az államadósság, a kormány erről nem tett le.

Az infláció kapcsán megjegyezte, hogy az sosem áll meg a határoknál, de a Magyar Nemzeti Bank szerinte ebben a küzdelemben jól harcol. Főleg most van jelentősége a rezsicsökkentésnek, amikor emelkednek az energiaárak, ami éves szinten a költségvetésnek (az adófizetőknek) 200 milliárdba forintba kerül.