Augusztustól hidegélelmet is vásárolhatunk a SZÉP-kártyával, egyelőre az év végéig. Ezen túl a kormány döntése értelmében a SZÉP-kártya eddigi keretét további 200 ezer forinttal megemelhetik a munkáltatók – derült ki a hétfői rendkívüli kormányinfón.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszer szerint a munkáltatóknak így a lehető legkedvezőbb adózási járulékfeltételek mellett lesz lehetőségük a dolgozók támogatására.

Mettől-meddig lehet hidegélelmiszert is vásárolni SZÉP-kártyával?

A rendelet 2023. augusztus 1-jén lép hatályba, tehát akkortól lehet majd SZÉP-kártyával is fizetni a boltokban.

A jelenlegi állás szerint még a karácsonyi, szilveszteri nagybevásárlást is intézhetjük SZÉP-kártyával, ugyanis a friss, hidegélelmiszer vásárlási lehetőség az év végéig, egészen 2023. december 31-ig él.

Mire nem lehet költeni augusztus 1-től a SZÉP-kártyán lévő összeggel?

A kormány azonban most tett annyi megkötést, hogy az élelmiszer kategóriából kivette az alkoholtartalmú folyadékokat, valamint a dohány és feldolgozott dohánypótló termékeket.

Vagyis, aki a cigarettáját és a sörét/borát, egyéb alkoholos italát a SZÉP-kártyájáról finanszírozná, annak erre továbbra sem lesz lehetősége.

Itt annyi érdekesség figyelhető meg a vonatkozó jogszabályban, hogy magában a dohányboltban vásárlást nem tiltották meg SZÉP-kártyával.

Vagyis ebből logikusan az következik, hogy a nemzeti dohányboltokban forgalmazott egyéb termékeket, például az üdítőt, a rágót, az édességet, a jégkrémet ott is megvehetjük SZÉP-kártyával.

Egész pontosan hol és kinél költhetünk SZÉP-kártyával?

A legújabb jogszabályt a hétköznapok nyelvére lefordítva leginkább azt mondhatjuk, hogy a SZÉP-kártyát augusztus elejétől elfogadó helyek körét a kormány a következőképpen határozza meg:

  • a nagy kereskedelmi láncok élelmiszer üzletei és vegyes kereskedései;
  • a zöldségesek;
  • a hentesüzletek;
  • a halárusok;
  • a pékségek, cukrászdák, csokoládéboltok és édességüzletek;
  • az őstermelők;
  • az egyéni vállalkozók;
  • továbbá a családi tulajdonú üzletek;
  • valamint a dohányboltok.

A hivatalos szöveg szerint a SZÉP-kártyával kezdeményezett fizetést elfogadó kereskedő gazdasági tevékenysége TEÁOR-kód alapján:

  • 4711 élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem;
  • 4721 zöldség, gyümölcs kiskereskedelme;
  • 4722 hús-, húskészítmény kiskereskedelme;
  • 4723 hal kiskereskedelme;
  • 4724 kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedelem;
  • 4729 egyéb élelmiszer-kiskereskedelem;
  • 4781 élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelme.

Egész pontosan hogyan emelik a SZÉP-kártya eddigi keretét?

Gulyás Gergely a hétfői rendkívüli kormányinfón azt is bejelentette, hogy a kormány megemeli a SZÉP-kártya keretét, méghozzá 200 ezer forinttal. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 450 ezer forintos maximum 650 ezerre növekszik.

A megemelt összegre elvileg egyaránt vonatkoznak a kedvezményes adózási és járulékszabályok. Mindez azóta hivatalos formában a Magyar Közlönyben is megjelent.

Mire lesz jó, miben nyújt segítséget az új SZÉP-kártyás szabály?

A vásárlók és a kereskedők számára egyaránt kedvező döntést hozott a kormány, amely hónapokra hatékonyabbá teszi a SZÉP-kártyák felhasználását. A hideg élelemre is elkölthető összegekkel újabb muníciót kap majd az infláció elleni küzdelem: a mostani lehetőség nyilvánvalóan hozzájárul majd ahhoz, hogy fékeződjön a kiskereskedelmi forgalom hónapok óta tartó csökkenése, illetve, hamarabb megindulhat a növekedés 

mondta el a Napi.hu-nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Ez nem a turizmus és a vendéglátás ellen irányul, mivel mindig voltak olyan el nem költött, beragadt összegek a Szép-kártyákon, amelyek felhalmozódtak, ahelyett, hogy javára vált volna a munkavállalóknak – jegyezte meg Vámos György. A főtitkár szerint ráadásul a bejelentés értelmében átmeneti időszakról van szó, amelynek tükrében éves viszonylatban kiegyensúlyozott maradhat az érintett szektorokban a lakosság fogyasztása. 

A lakosság szinte teljesen felhasználta a SZÉP-kártyás alvópénzeket

A lakosság szinte teljes egészében felhasználta a SZÉP-kártyákon lévő úgynevezett alvópénzeket – közölte június elején Túri Anikó közigazgatási államtitkár. Mint ismert, 2023. május 31-ig volt lehetőség 15 százalékos díj megfizetése nélkül teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, bennragadt összegeket. Az államtitkár kiemelte: az intézkedés eredményes és hatékony volt, így az jelentősen járult hozzá a turizmus és a vendéglátás megerősítéséhez, ugyanis a lakosság a korábban tapasztalt 100 milliárd forintnyi alvópénz közel 90 százalékát használta fel a megadott határidőig.