Szakmai egyeztetések miatt a korábbi tervvel ellentétben mégsem e héten szavaz a parlament a Lázár János által benyújtott energetikai módosítóról − írta az Index. A javaslat elővásárlási jogot adna a magyar államnak a − jelenleg többségi Mol-tulajdonú − stratégiai gáztároló, illetve a jövőben − nem állami beruházásban − épülő hasonló létesítmények kapcsán, egyik rendelkezése azonban − vélhetően pontatlan megfogalmazás miatt − számos cég tulajdonrészét érintő ügyletnél hasonló előírást jelentene - erről itt olvashat bővebben.

A javaslat szerint az államot elővásárlási jog illetné meg a biztonsági földgáztárolást végző szervezetben "közvetlen vagy közvetett tulajdonnal vagy befolyással rendelkező gazdálkodó szervezetben lévő tulajdoni részesedés bármilyen módon való elidegenítése vagy átruházása" esetén.

A biztonsági tároló jelenleg az MMBF Földgáztároló Zrt.-é, amelynek többségi tulajdonosa a Mol, 27,5 százalékos tulajdonrészével pedig a piaci szereplők alkotta Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) rendelkezik − utóbbi tagjai között található az energetikai vállalatokon kívül például az Auchan Magyarország Zrt., az Audi Hungaria Zrt., a Magyar Telekom Nyrt. vagy az ISD Dunaferr Zrt. is. Szakértők szerint így előfordulhat, hogy e cégek bármilyen tulajdoni vásárlása esetén is élne az állami elővásárlási jog.

Az Index szerint az új szabállyal a kormány elsősorban a Gazprom tulajdonszerzését akadályozná, erre azonban a jelenlegi keretek között is lenne lehetőség.