Egyelőre felmérhetetlen, hogy mennyire sokan szorulnak ki otthonukból, illetve onnan, ahol eddig meghúzták magukat a rezsifizetés nehézségei miatt - derült ki Győri Péter szociológus, a Menhely és a Hálózat Alapítvány a Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért kuratóriumi elnöke szavaiból, aki a Népszavának nyilatkozott.

A szakember szerint a nemrégiben bezárt csepeli munkásszálló esete korántsem egyedi, a bezárás réme nagyon sok ilyen szálláshelyet érinthet attól függően, hogy mikor jár le az energiakereskedővel kötött szerződésük, meg tudták-e hosszabbítani és ha igen, akkor milyen áron. Csak idő kérdése, hogy mikor jön a következő eset.

Bár erről nem készült kutatás és pontos adatok sincsenek, de Győri szerint Budapesten legalább két tucat hasonló funkciójú nagyobb létszámú munkásszálló működik. Akad belőlük jó néhány a többi nagyvárosban is. Vidéken inkább a kisebb, gyakorta családi házakból kialakított szálláshelyek vannak.

Rátolják a bérlőkre

Ezek rezsiköltsége minden más intézményhez hasonlatosan drasztikusan emelkedik, amit az üzemeltetők többnyire egyszerűen áttolnak a bérlőkre. Ők pedig mindent elkövetnek, hogy fizessenek. A lét peremén kapaszkodva kevés a választási lehetőség.

Az elmúlt hónapokban radikálisan megcsappant a megfizethető lakhatási lehetőségek száma. Az önkormányzati bérlakás továbbra is csak álom, saját otthonról már nem is álmodnak, a piaci alapon kivehető albérletek pedig vagy túl drágák vagy nekik nem adják ki ezeket, mert nem tudják kifizetni a 2-3 havi kauciót. Családok átmeneti otthonából nagyon kevés van az országban.