Valóságos tanácsadási hullám indult 2022 közepén, amikor megjelentek az első hírek arról, hogy minden olyan háztartás, amely az országos átlag feletti fogyasztással működik, ezentúl jelentősen többet fizet majd a felhasznált áram és gázmennyiség után. Szinte minden médium foglalkozott a témával, a nyilatkozó szakértők pedig sorolták a lehetséges megoldásokat.

Már akkor látszott, hogy a fűtési piac megmozdul. Így utólag is látszik, hogy a változtatások mozgatórugója szinte minden esetben az volt, hogy egy viszonylag olcsó változtatással lehessen csökkenteni a fűtési időszak rezsiköltségeit.

Biztonságos és kényelmes fűtési lehetőségeket kerestek a változtatók

A hőszivattyúk és a légkondicionálók energiatakarékosak és megbízhatóak, így az energiaköltségeket csökkenteni kívánó lakástulajdonosok számára a legjobb választást jelenthetik

 – fogalmazott a pénzcentrum.hu-nak Váradi György, a Fisher Klíma lakossági klíma-szakértője.

A szakember szerint biztonságosabb és kényelmesebb fűtési lehetőséget kínálnak, mivel nem bocsátanak ki káros anyagokat, nem igénylik nyílt láng használatát és sokkal magasabb szintű hőmérséklet-szabályozást kínálnak, mint a hagyományos fűtési módszerek.

Váradi György az interjúban azt mondta, hogy sokszor azért döntöttek a vásárlók e két fűtési megoldás mellett, mert csendesek, könnyen karbantarthatók, és könnyen integrálhatók a házak meglévő fűtési és hűtési rendszerébe. Hosszú az élettartamuk miatt akár 20 évnél tovább is képes energiatakarékosan működni.

Inverter, H-tarifa: új kifejezésekre tanított a klímapiac

Jelentősen nőtt a légkondicionálók piaca az elmúlt években. A belépő - és a prémium kategóriákban a leglátványosabb a növekedés, azonban középkategóriás készülékekből is egyre több fogy. 2022-ben nagyjából 10 százalékkal emelkedett az áruk.

Az LG ennek ellenére azzal számol, hogy 25 százalékkal nőhetnek a klímaberendezéseik eladása 2022-ben – ezt írta elemzésében a Világgazdaság.

A Daikinnál nagyjából 15 százalékkal emelkedett a klímák árszintje április legeleje óta. A cég magyarországi ügyvezetője a haszon.hu-nak nyilatkozva azt mondta, a drágulás elsősorban a forint gyengeségének az euróval szemben tulajdonítható. Azonban felfelé hajtja a keresletet, hogy a gázellátás bizonytalan jövője miatt egyre többen szeretnének függetlenedni az energiahordozótól, és klímaberendezésekkel oldani meg a fűtést is.

Amit a vásárlók keresnek: legyen csendes és hatékony

Az eMAG-Extreme Digitalon 2022 első felében nagyjából 1100 klímaberendezést vásároltak, ami 70 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, és háromszorosa a két évvel ezelőtti értékeknek.

A keresett készülékek átlagára 121 ezer forint volt a vizsgált időszakban, ami 6 százalékos növekedést jelent egy, és 16 százalékos árszint emelkedést mutat két év távlatában.

Mindezek mellett többszörösére emelkedett a kereslet az olcsóbb mobilklímák iránt, melyből a tavalyi év közepéig több mint kétszáz fogyott 85 ezer forintos átlagáron.

Most nem a meleg, hanem a hideg miatt szerelnek több légkondicionálót

Illés Tibor egyéni vállalkozóként már a 2000-es évek óta szerel klímákat magánszemélyeknek és vállalkozásoknak is. Elmondása szerint meglepte őket, hogy a tavalyi év közepén ennyire megnőtt az érdeklődés, mindenki azonnal szeretett volna klímát a házába.

Habár öten dolgoznak együtt, így is legalább két hónapot kellett várni arra, hogy teljesíteni tudják a megrendeléseket.

Illés Tibor szerint legalább 30 százalékkal több készüléket telepítettek 2022 utolsó negyedévében, mint az azt megelőző év hasonló időszakában. Ez a növekedés még nagyobb volt a lakossági ügyfelek körében, főleg a vidéki családi házak esetén mutatkozott növekedés.

A vállalkozó szerint nem minden háztartás számára jelenthet megoldást a légkondicionálóval való fűtés. Ha megkérdezik, mindenkinek elmondja, hogy nagy légterű lakások esetén akár 3-4 beltéri egységet is telepíteni kell a házba. Nagy hatékonyságot pedig csak akkor lehet várni a készülékektől, ha a ház vagy lakás külső hőszigetelése megfelelő és a nyílászárók is újak.

Elavult rendszerek, áramkimaradások: nem mindenhol lehet zökkenőmentes az átállás

A tömeges klímás fűtés olyasmi, amire a hazai, elavult villamosenergia-szolgáltató rendszer nincs felkészülve, így megeshet, hogy ha túl sok háztartás kapcsol egyszerre klímát, áramellátási problémák, áramkimaradások lehetnek

- ezt nyilatkozta korábban Balogh József energetikai szakértő az RTL-híradónak adott interjújában.

A szakember szerint a rendszeres áramkimaradás komoly probléma lehet. Nemcsak a lakás melegét veheti el, de a világítást és más, a mindennapok során végzett tevékenységet is akadályoz, megakasztja a hűtőhasználatot, sok helyen ellehetetleníti a főzést, sőt a munkavégzés útjába is állhat.