A budapesti Pont Ott Partin hirdették ki a felsőoktatási ponthatárokat, itt értesülhettek a felvételizők először arról melyik egyetem, hol húzta meg a bekerüléshez szükséges pontokat.

Idén 126 ezer diák jelentkezett az egyetemre vagy főiskolára, 27 ezerrel többen, mint a tavaly. A jelentkezők száma nem csak a tavalyi évhez képest magas, hanem az elmúlt 12 év viszonylatában is kiugró. A koronavírus-járvány előtt 105 és 112 ezer fő között mozgott a felsőoktatásba jelentkező diákok száma.

A jelentkezők sms-t kapnak, de akkor sem kell kétségbe esni, ha nem jön meg pontban este nyolckor az üzenet, mert ilyenkor a szolgáltatók túlterheltsége miatt nem azonnal érkeznek meg.

Itt lehet tájékozódni a ponthatárokról>>>>>>>

Februári álom vált valóra, vigyétek végig az egyetemi tanulmányaikat – mondta Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal (OH) felsőoktatási elnökhelyettese a Pont Ott Partin.

Az elmúlt tíz év legjobb felvételije lesz az idei, azon dolgoztak, hogy a 126 449 jelentkezőből, sokak álma váljon valóra

– ezt pedig Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára azt mondta.

Kiemelte: 300 ezres egyetemista közösség vár benneteket, a hívószó az, hogy jó egyetemistának lenni. 


Kép: MTVA Sajtóadatbank/MTI

Így születnek a ponthatárok

Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolja, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepel az adott szak az első helyen, annál magasabb lesz ott a ponthatár - írja a felvi.hu. A felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a minimális ponthatárt a hozzájuk jelentkezők számára. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását.

Idén, de majd inkább 2024-től jelentős változások lépnek életbe a felsőoktatási felvételi szabályozásában. Idén már saját hatáskörben rendelkezhetnek az intézmények arról, kell-e emelt szintű érettségi a felvételihez, emellett eltörölték a központilag szabályozott minimum ponthatárt, és a felvételi eljárást kizárólag elektronikusan lehetett elvégezni.

A ponthatárok kihirdetését a felvételizők idén sem csak a budapesti helyszínen kísérhetik figyelemmel, ugyanis több vidéki városban - DebrecenbenEgerbenGyőrben, Kecskeméten, MiskolconPécsen, Salgótarjánban és Szegeden - is lesz ponthatárváró rendezvény.