Két, eddig óvodaként működő, és egy hajléktalanellátásra használt épület értékesítéséről döntött pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a képviselők emellett több mint 300 millió forinttal emelték a Szegedi Nemzeti Színház támogatását.

A gyermeklétszám csökkenése és az óvodapedagógus-hiány miatt augusztus 1-jével megszüntetnek négy óvodát.

Ha van felesleges 120 milliója, gazdagíthatja a várost

  • A testület ezek közül két épületet, a Szél utcait és a Bem utcait értékesítésre jelölte ki, 120 millió, illetve 145 millió forintos induló áron.
  • A Szél utcai óvodaépületet zárt körű pályázaton kívánják eladni, ott a jövőben is köznevelési intézménynek kell majd működnie, a vevő pedig öt év alatt, részletekben fizetheti ki az ingatlan árát.
  • Eladja az önkormányzat azt az Újszegeden, egy lakótelepi városrészben álló épületet is, ahol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat harminc éven át nappali melegedőt működtett hajléktalanok számára. A szolgáltatást a jövőben a rászorulók a város szélén vehetik igénybe.

Új ipari park épül és módosították a költségvetést

Elfogadták továbbá a 2021 elején bezárt, majd később értékesített Cserepes sori piac és a szomszédos egykori szükséglakásoknak helyet adó terület új építési szabályait. A telkek településközpont besorolást kapnak, beépíthetőségük – a korábbi 75, illetve 40 százalékról – 30 százalékra csökken, a zöldterület aránya pedig 40 százalékra nő.

Határozat született arról is, hogy az M43-as és az 5-ös út csomópontjának közelében, a korábban a Pick Szeged Zrt. új üzemének kialakítására szánt 100 hektáros terület szomszédságában új, 200 hektáros ipari parkot alakítanak ki.

Módosították mindemellett a költségvetést; 316,9 millió forinttal növelték a Szegedi Nemzeti Színház, 24,6 millió forinttal pedig a Kövér Béla Bábszínház önkormányzati támogatását. Az út- és járdafelújításra szánt alapot pedig egyről kétmilliárd forintra emelték.