A posztszovjet köztársaságok valutái idén a globális rangsor élére kerültek, miután az Ukrajna elleni háború kivándorlási hullámot idézett elő Oroszországban. Grúzia és Örményország, valamint a közép-ázsiai Tádzsikisztán a legjobban teljesítő országok közé tartozik az amerikai dollárral szemben: a februári invázió óta orosz állampolgárok tízezrei telepedtek le, és több milliárd dollárnyi megtakarítást hoztak magukkal. 

Az említett kis országok azért vonzóak, mert nem kell vízum a beutazáshoz, sokan beszélnek oroszul, és nincsenek érvényben korlátozások a megtakarítások helyi bankokba történő átutalására. A Bloomberg friss összesítése szerint az örmény dram idén 22 százalékkal teljesített jobban a dollárral szemben, ami a legnagyobb erősödésnek számít a világ valutái között. 

Profitáltak az orosz exodusból 

Más valuták is jól szerepeltek: a hírügynökség adatai alapján a grúz lari több mint 16, a tádzsik szomoni pedig 10 százalékkal erősödött, ezzel megelőzte a többé már nem szabadon forgalmazott orosz rubel nyereségét.

Az Oroszországból érkező, Grúziába áramló utalások ötszörösére nőttek idén, ami szintén a háborúnak tudható be. A Grúz Nemzeti Bank adatai szerint az említett utalások értéke meghaladja az 1,75 milliárd dollárt.

De az Örményországba irányuló pénzek is megugrottak: értékük az első tíz hónapban 2,8 milliárd dollárt tett ki, ami közel négyszeres növekedés 2021 azonos időszakához képest. Ugyan a felsorolt országoknál nagyobb, 19 milliós Kazahsztánba szintén vándoroltak oroszok, a tenge árfolyamán ez nem mutatkozott meg, hiszen több mint 7 százalékos mínuszt könyvelt el a dollárral szemben.

Az Ukrajna elleni orosz invázió kezdetén még kevesen várták, hogy a szankciókkal sújtott Oroszország szomszédos államai profitálni fognak a háborúból, mostanra viszont kiderült, hogy a hatalmas tőkebeáramlás növelte devizatartalékaikat és javította folyó fizetési mérlegük egyenlegét.

Örményország gazdasága két számjegyű bővülést ért el a második és a harmadik negyedévben, míg Grúzia csaknem 10 százalékos gazdasági növekedést mutatott a szeptemberig tartó három hónapban.