A háború elindításával új helyzet állt elő Magyarország számára is. Ami a szankciókat illeti, nem vétózunk, nem akadályozzuk meg az EU-t abban, hogy szankciókat alkalmazzon Oroszországgal szemben. Most az uniós egység a legfontosabb - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Mandinernek adott interjúban..

Egy biztos, Oroszország a háború után is létezni fog. Magyarországnak és az Európai Uniónak pedig a háborút követően is lesznek érdekei. Semmilyen érv nem szól amellett, hogy megszakítsuk az oroszokkal az energetikai együttműködésünket.

Azt az unió vezetői is leszögezték, hogy a szankciók nem fogják érinteni az Oroszországból érkező energia­szállításokat, hiszen ez tönkretenné az európai gazdaságot. A paksi beruházással is ez a helyzet - tette hozzá a politikus.

Szívesen segítjük az ukránokat az oroszokkal való tárgyalásban. Akár helyszínt is biztosítunk a béketárgyalásoknak. Ezen túl humanitárius segítséget nyújtunk Ukrajnának: benzint, gázolajat, élelmiszert, alapellátási cikkeket szállítunk oda. Harmadrészt pedig mindenkit befogadunk, aki Ukrajnából érkezik - sorolta Orbán.

Újabb adókedvezmények jöhetnek

A családpolitikában vannak még hiányzó kockák. A végső cél az, ha gyereket nevelsz, az gazdaságilag előnyösebb helyzetbe hozzon, mint ha nem vállaltál volna gyereket - jelentette ki a kormányfő az interjúban.

Ez azt jelenti, hogy a már meglévő elemek támogatási mértékét növelnünk kell. Eközben van néhány olyan intézkedés, amelyet áramvonalasítanunk kell. Például bevezettük a 25 év alattiak szja-mentességét, de ez a 25. életév betöltése után fizetéscsökkenést eredményezhet. A családot alapítók számára kell itt egy átvezető szakasz - tette hozzá Orbán, aki szerint komoly szakértői stábok dolgoznak, a választások után pedig beillesztik a hiányzó mozaikokat a rendszerbe.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.