Utólag is érvényesíthetők az év közben igénybe nem vett szja-kedvezmények – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

A  25 év alatti fiatalok jogosultak voltak tavaly az adóalap-kedvezményre.

Nekik nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2022-ben 433 700 forint volt. Ez 65 055 forint adó-visszatérítést jelenthet havonta.

A személyi kedvezmény mértéke tavaly havonta 66 700 forint volt, ami az összevont adóalapot csökkentette; ez havi 10 005 forint adómegtakarítást jelentett.

Ezt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

A betegségek után idén 140 ezer forint adókedvezmény jár, és visszamenőleg is igényelhető

Egy kormányrendelet sorolja fel azoknak a betegségeknek a BNO kódját, amelyek után szja-kedvezményt lehet igénybe venni. Aki az elmúlt öt évben erről megfeledkezett, akár 700 ezer forintot is visszaigényelhet. Bővebben>>>

Kiterjesztették a családtámogatást a 30 alatti anyákra

Az első házasok kedvezménye változatlanul 24 hónapon keresztül havi 5000 forint adómegtakarítást jelent a házaspároknak.

A családi kedvezménnyel az egy gyermeket nevelőknél 10 000, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 000, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 000 forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába, amit most egy összegben visszaigényelhetnek, ha eddig nem érvényesítették a kedvezményt

– jelezte az adóhatóság.

családok támogatására közel 3360 milliárd forintot fordít a költségvetés. Mint az a költségvetés módosításából kiderült, a gyermekvállalás támogatásához megőrzik a 15 százalékos jövedelemadót, a személyi jövedelemadó-mentességet pedig 2023-tól a 30 év alatti, gyermeket vállaló anyákra is kiterjesztik.

Gázra és tankra spóroltunk: módosították a költségvetést

Az Országgyűlés elfogadta a 2023-as rezsivédelmi költségvetés módosítását: bővítették a rezsivédelemre szánt összeget. Az alap így garantálja, hogy az átlagfogyasztásig 2023-ban is biztosítottak legyenek a rezsicsökkentett árak. Bővebben>>>