Még nem mindenhol egyeztek meg a közétkeztető cégek az önkormányzatokkal arról, hogy mennyibe kerüljön szeptembertől a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban a menza – mondta Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkáltatók Országos Szövetségének (VIMOSZ) közösségi étkeztetési szekciójának vezetője az Index.hu-nak.

A közétkeztetők a nyár elején 20 százalékos áremelkedésben gondolkodtak, ez alapján ősztől 800-900 forintba került volna teljes áron egy iskolai ebéd. Ezt az összeget osztotta volna meg egymás között a szülő és az önkormányzat nagyjából fele-fele arányban, így a korábbi becslés szerint a családoknak 400-500 forintot kellett volna fizetni egy főétkezésért.

Sáfár Ferenc szerint azonban ez a kalkuláció már nem tűnik életképesnek, úgy véli, hogy a 30 százalék feletti áremelés sem elképzelhetetlen, így egy ebéd ára akár 1000 forint is lehet. A tárgyalások még zajlanak, de a jelenlegi gazdasági környezetben nagyon nehéz olyan árat megszabni, ami mind a cégek, mind az önkormányzatok, mind a szülők számára elfogadható.